Pentru istoricii străini, Kim Il Sung a petrecut cea mai mare parte a războiului în exil, luptând cu forțele japoneze în China ocupată, apoi comandând un batalion sovietic.

Dar administrația sovietică situează nașterea lui Kim Jong Il în satul siberian Veațkoe, la 16 februarie 1941, cu un an înainte de data avansată de Phenian.

După război, tabăra de pe muntele Paektu a fost abandonată și ocupată vegetație , potrivit ghidului. Dar, în 1986, Kim Il Sung a recunoscut locul dintr-un foc și a ordonat să fie ridicate trei cabane, spre edificarea maselor. „Toți nord-coreenii au o dorință arzătoare de a vizita tabăra”, spune ghidul.

În fiecare an, peste 100.000 (sau mai mulți) de nord-coreeni vin să viziteze tabăra, muntele și diverse locuri prezentate ca zone de rezistență.

Îmbrăcați în uniforme de kaki, croite să semene cu cele ale războinicilor de gherilă, oamenii merg cu un steag roșu în mâini până în vârf, unde a fost săpat în stâncă un înscris de mână al lui Kim Jong Il, care prezintă muntele Paektu drept „muntele sacru al revoluției”.

Aici, oamenii intonează cântece patriotice sau meditează la isprăvile revoluționare lângă lacul craterului vulcanic. Pelerinajul, care durează două sau trei zile (pentru oamenii muncii), se poate prelungi la o lună pentru studenți.

PAGINA ANTERIOARA