Un grup de hakeri a atacat Ministerul Apărării din Ungaria

Un grup de hakeri a atacat Ministerul Apărării din UngariaSursa foto: Arhiva EVZ

Un grup de hackeri a atacat o agenție din subordinea Ministerul Apărării din Ungaria și au cerut o răscumpărare de 4,75 milioane de euro (5 milioane de dolari) pentru a debloca şi a nu face publice datele la care au avut acces după ce au reuşit să intre pe serverele acestuia, au informat joi media locale.

Hakerii au avut în vedere achiziţiile de echipamente militare şi informaţii confidenţiale

Hakerii au vizat Agenţia de Achiziţii pentru Apărare (VBAs), după cum a dezvăluit portalul Magyar Hang şi a fost confirmat de guvern, dar fără a oferi detalii despre caz.

Potrivit Magyar Hang, atacul a fost revendicat de grupul internaţional de hackeri numit „INC Ransomware".

Grupul internațional de hakeri, „Ransomware” a revendicat atacul cibernetic

Ransomware" se bazează pe furtul de date și constă în criptarea şi blocarea accesului la date şi solicitarea unei răscumpărări în schimbul „eliberării" informaţiilor respective şi al nepublicării lor.

Ministerul Apărării din Ungaria a recunoscut doar că „un grup de hackeri a atacat sistemele informatice ale VBAs" şi că incidentul este investigat de către autorități.

Datele la care au avut acces hakerii nu conțin informații vitale pentru siguranța mațională

Ministrul de interne Gergely Gulyas a declarat că datele la care au avut acces, joi, hackerii, nu conţin informaţii care să pună în pericol siguranţa naţională.

Telefoanele inteligente sunt vulnerabile la atacurile cibernetice. Cât de ușor se poate prelua controlul având amprentă digitală

 

Totuşi, în podcastul Magyar Hang, se declară că atacul ar fi putut avea loc în octombrie. Aceștia citează un expert care consideră că hackerii au avut acces la documente sensibile legate de achiziţiile de echipamente militare şi informaţii confidenţiale despre capacităţile defensive ale ţării.

Potrivit portalului HVG, hackerii ar fi publicat pe site-ul lor mai multe dintre documentele la care au avut acces.

Ransomware o tehnologie periculoasă și în permanentă schimbare

Cele mai noi ameninţări informatice se răspândesc rapid, în timp ce atacatorii pot profita de kiturile Ransomware-as-a-Service. În 2022, grupurile de ransomware s-au adaptat la lumea în continuă schimbare, îmbunătăţind tehnicile de şantaj şi schimbând limbajul de programare al codului lor. De asemenea, în 2023, SMS-urile de la hackeri se află pe lista de ameninţări informatice.

Ransomware copiază şi se răspândeşte prin toate contactele victimei şi fură datele bancare stocate pe telefon.