Absolvent de Harrow și școlit în biomedicină la Cambridge, britanicul Aubrey de Grey crede cu tărie (sau cel puțin așa dă impresia) că nu există niciun motiv pentru care oamenii să nu trăiască până la 500, 1000 sau chiar 5000 de ani. Bineînțeles, aplicând „terapii” corespunzătoare.

La prima vedere pare nebunie curată. Cu toate astea, teoria lui de Grey are deja numeroși susținători și nu oriunde, ci mai ales în Silicon Valley, enclava superbogaților din nordul Californiei, locul cu cea mai mare densitate de milionari de pe planetă, scrie Daily Mail.

Chiar dacă este luat peste picior și ridiculizat de lumea științifică, de Grey își vede în continuare de treabă netulburat, adunând ban după ban într-o Californie superbogată, speriată până la paroxism de bătrânețe și moarte.

Teoriile sale sunt finanțate de unele din cele mai sclipitoare minți ale lumii. Larry Page și Sergey Brin, fondatorii Google, Larry Ellison, de la Oracle, sunt câțiva dintre cei care finanțează cu regularitate cercetările gerontologice ale lui de Grey. Bosul de PayPal, Peter Thiel, a miluit și el deja, cu peste trei milioane de dolari, SENS, institutul de cercetări și strategii antiîmbătrânire al lui de Grey.

”De Grey a dat peste un filon de aur în Silicon Valley. A devenit liderul controversat al acestei generați de it-iși milionari care au atâția bani încât nu-i vor putea cheluit vreodată în viața asta și, bineînețeles, vor să trăiască pentru totdeauna”, a declarat o sursă pentru The Mail on Sunday.

De Grey a fost crescut de mama sa Cordelia în Chelsea, Londra. În 2011, moartea mamei i-a adus o moștenire de 11 milioane de lire sterline pe care a investit-o aproape în totalitate în compania sa.

Spune că fost preocupat încă din studenție de găsirea elixirului tinereții veșnice. ”Bătrânețea este o boală pe care o putem vindeca. Am fost ridiculizat de nenumărate ori, dar, în cele din urmă, oamenii au ajuns să acceptă și chiar să-mi împărtășească gândirea. Oricine a vrut să schime lume a fost atacat. Gandhi a fost primul care a spus că <întâi te vor igonra, apoi vor lupta împotriva ta și, în cele din urmă vor zice am fost mereu alături de tine>”, spune de Grey.

Potrivit tezei lui de Grey, îmbătrânirea poate fi oprită chiar întoarsă din drum dacă organismul uman este tratat precum o mașină veche: componentele uzate trebuie înlocuite. Argumentul său forte ar fi că uzura celulară cauzează bătrânețea, îmbolnăvirea și, în final, moartea, motiv pentru care trebuie dezvoltate tehnologii care să repare și să înlocuiească – la nivel celular – acele componente afectate ale organismului. Și în felul acesta vom ajunge să trăim un număr foarte mare de ani.

”Oamenii vor continua să moară în accidente sau să se sinucidă, dar nu există motive serioase pentru care să nu începem să trăim, de azi, până la 500 sau chiar 1000 de ani. Pe măsura ce tehnologia avansează, crește și speranța de viață”, conchide de Grey.