Ne paște un nou Cernobîl? Pericol major centrala nucleară rusească din Bilibino
- Ovidiu Drugă
- 31 iulie 2021, 20:08
Încălzirea rapidă a zonei arctice accelerează dezghețarea permafrostului în Siberia, avertizează un nou raport dat publicității de grupul internațional consultativ pentru criza climatică (CCAG). Pericolul mare este că o centrală nucleară și mai multe baraje hidrografice rusești s-ar putea prăbuși.
Siberia și alte regiuni din nordul Rusiei devin din ce în ce mai vulnerabile la impactul crizei climatice, care se accelerează în regiunile arctice, spun reprezentanții grupului internațional amintit.
Artica se încălzește mult mai repede
Arctica se încălzește de aproximativ trei ori mai repede decât planeta în ansamblu, avertizează raportul. Temperaturile anuale arctice sunt acum cu 3,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial, în timp ce Pământul, în general, s-a încălzit cu 1,2 C. Cu toate acestea, scara actuală a dezastrelor meteo este mult mai mare decât anticipaseră oamenii de știință pentru acest nivel de încălzire globală.
Dezghețarea permafrostului deschide cutia Pandorei
Termenul de permafrost se referă la Permafrost solurile înghețate pe tot parcursul anului la o adâncime între 2 și 15, Permafrostul acoperă aproximativ 65% din teritoriul Rusiei, dar se topește rapid din cauza crizei climatice. Republica Sakha și regiunile Chukotka și Magadan sunt cele mai vulnerabile la prăbușirea permafrostului, potrivit raportului. CCAG
"Oamenii de știință au fost șocați de faptul că vremea caldă propice dezghețului permafrostului a luast-o înainte cu aproximativ 70 de ani față de proiecțiilor modelului", susțin savanții.
Raportul avertizează, de asemenea, că până în 2100 Arctica ar fi putut pierde 89% din permafrost.
Este ca și cum s-ar deschide Cutia Pandorei, Vaste rezerve naturale de metan și alte gaze cu efect de seră sunt blocate în permafrost. Din cauza topirii rapide, din ce în ce mai multe gaze sunt emise în atmosferă, accelerând criza climatică.
Atunci când este asociată cu topirea ghețarilor și a gheții marine, acest lucru ar putea împinge Arctica peste punctul în care va va deveni aproape imposibilă oprirea schimbărilor climatice.
Pericolele din permafrost
De asemenea, pe măsură ce permafrostul se topește, eliberează substanțe chimice și bacterii care au fost înghețate de milenii. Experții au avertizat în raport că acest lucru ar putea determina creșterea nivelurilor de mercur toxic în râuri și chiar reaparițua variolei și a altor boli care sunt inactive de generații.
Topirea permafrostului poate, de asemenea, deteriora grav conductele, drumurile, aeroporturile și alte infrastructuri vitale, au avertizat oamenii de știință. Centrala nucleară din Bilibino din Chukotka și mai multe baraje hidrografice din jurul Magadanului sunt amenințate de prăbușire deoarece sunt construite pe permafrost, scrie The Moscow Times.