Ne loveşte nevoia de bani a Europei?

Ne loveşte nevoia de bani a Europei?

Deşi sunt "în foame" de bani, băncile din zona euro nu vor retrage fonduri de pe piaţa locală, spun bancherii.

Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a spus în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu că băncile din Uniunea Europeană, în special din zona euro, trebuie capitalizate pentru a putea face faţă presiunilor care există în prezent. Măsura nu ar trebui să afecteze, însă, zonele europene periferice, cum este România, unde există filiale ale instituţiilor din zona unică, a mai spus preşedintele CE.

Băncile străine prezente în România s-au angajat printr-un acord voluntar, în primăvară, să menţină expunerea pe piaţa locală. Dacă acţionarii acestora vor fi obligaţi să crească gradul de capitalizare, atunci au la dispoziţie două căi: fie să aducă mai mulţi bani, fie să renunţe la o parte din active, ne-a declarat Steven van Groningen, preşedinte executiv al Raiffeisen Bank România.

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a spus, ieri, în cadul unui seminar economic, că băncile noastre au un grad de capitalizare de 14% ca medie pe sistem, mult peste minimul solicitat, de 8%.

Impactul asupra creditării

"Dacă se pune problema ca unele bănci să renunţe la active pentru a creşte nivelul de capitalizare, atunci va fi o decizie la nivel de grup bancar. Or, cel mai probabil, grupurile vor încerca să îşi reducă expunerea pe pieţele unde nu au capitaluri suficiente şi nu aici", a afirmat Groningen. Acesta susţine că o decizie de majorare a capitalurilor nu va afecta mult piaţa locală.

În prezent se vorbeşte despre creşterea ratei de adecvare a capitalurilor proprii la 9% din activele ponderate la risc, faţă de minimum 8%, în prezent.

"Desigur, am putea vedea strategii diferite la nivelul sistemului bancar. Nivelul de capitaluri va fi diferit pentru un creditor care are expunere mare pe credite de consum (deci are în bilanţ active cu un grad ridicat de risc - n.r.) şi cel care a cumpărat în special titluri de stat (plasamente foarte sigure - n.r.)", a mai spus Groningen.

Creşterea capitalizării bancare ar putea avea însă un efect contrar în pieţe. Intenţia este de a stabiliza sistemul bancar şi a încuraja acordarea de credite. Dar băncile ar putea deveni tot mai selective. "Cei mai slabi actori economici vor fi excluşi de la împrumuturi pentru că băncile vor fi mai selective", a declarat, pentru EVZ, Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

Liderii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns, aseară, în cadrul summit-ului desfăşurat la Bruxelles, la un acord privind recapitalizarea instituţiilor financiare. Astfel, până la jumătatea anului 2012, băncile din UE trebuie să-şi majoreze rezervele până la 9% din capital. În prezent, cerinţa este de 8%.

  • COŞMARUL zonei euro. Cele mai mari 5 temeri legate de actuala criză
  • Ce înseamnă recapitalizarea băncilor?