Navele spațiale NUCLEARE, soluția pentru zborurile intergalactice?

Navele spațiale NUCLEARE, soluția pentru zborurile intergalactice?

În anii 1950, oamenii de ștință visau să creeze navete spațiale propulsate pe bază de energie nucleară, care să ajungă pe Marte și înapoi în doar trei luni, în condițiile în care un zbor convențional durează aproximativ 18 luni. Considerat atunci un proiect fantezist și periculos, proiectarea unor asemenea nave spațiale pare astăzi mult ma aproape de realitate, datorită inovațiilor tehnologice ale secolului XXI, relatează BBC.

Pe măsură ce oamenii de știință se ambiționează tot mai mult să poată explora zone cât mai îndepărtate ale sistemului nostru solar, cu atât mai mult se pune accentul pe proiectarea unor nave spațiale care să aibă generatoare nucleare de mai mare putere.

"Proiectul Orion (din anii 1950 - n.r.) a fost unul vizionar. Planurile noastre imediate se referă la proiectarea unei nave care să poată călători, cu o viteză foarte mare, dincolo de sistemul nostru solar, către cele mai apropiate stele. Pentru a reuși, avem nevoie de niște sisteme de propulsie, bazate pe fisiune sau fuziune nucleară, mult mai eficiente decât sistemele convenționale utilizate în prezent", explică Kelvin Long, fizician, inginer și șef al proiectului "Insterstellar Studies", din cadrul institutului cu același nume.

Dar cea mai mare problemă cu care se confruntă oamenii de știință în prezent este legată de protecția echipajului, care riscă să moară în spațiu din cauza radiațiilor emise un sistem de propulsie bazat pe energie nucleară. Proiectul Orion prevedea separarea cabinelor, printr-un scut dintr-un metal rezistent sau lichid, de zona unde se afla materialul radioactiv. Proiectele moderne sugerează că o variantă mai bună ar fi construirea unor nave lungi și înguste, în care sistemul de propulsie să fie poziționat la cateva sute de metri de habitaclu.

"Vrem să vedem omenirea împlinind visele precedesorilor și avem sentimentul că lucrăm pentru crearea unui viitor mai bun", mai spune fizicianul Kelvin Long, adăugând că abia în secolul următor vor putea fi puse în aplicare aceste proiecte de propulsie nucleară a navelor spațiale.