Evenimentul ZileiActualitateNava școală „Mircea”, în voiaj de instrucție

Nava școală „Mircea”, în voiaj de instrucție

Nava școală „Mircea”, în voiaj de instrucție
Nava Şcoală „Mircea” va efectua, timp de patru luni, marşul anual de instruire practică, ce cuprinde peste 9.800 de mile marine, cu escale în 11 porturi din 9 ţări cu deschidere la Marea Mediterana, Marea Nordului, Marea Baltică şi Oceanul Atlantic. Zeci de cadeți români și străini se vor ambarca, la începutul săptămânii viitoare, pentru a învăța tainele marinăriei în cele 120 de zile de navigație pe bătrânul bric.

Alături de echipajul navei, la bord se vor ambarca 34 de studenţi din anul II de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, 36 de elevi din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari „Amiral Ion Murgescu” şi 8 cadeţi străini de la Academiile Navale din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia. Itinerariul de marş cuprinde acostări în porturile Ajaccio (Franţa), Vigo (Spania),  Den Helder (Olanda), Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda), Turku (Finlanda), Gdynia (Polonia), Wilhelmshaven (Germania), Lisabona (Portugalia), Palma de Mallorca (Spania) şi Chania (Grecia).

În premieră, Forţele Navale Române şi Marina Militară a Republicii Federale a Germaniei vor coopera şi în domeniul instruirii ofiţerilor. La bordul Navei Şcoală „Mircea”, vor fi ambarcaţi şi 110 cadeţi şi 13 instructori germani, în două serii a câte 55 de cadeţi. Prima serie se va prezenta pe data de 2 august în portul Wilhelmshaven din Germania şi va face schimbul cu cea de-a doua serie de cadeţi în portul Palma de Mallorca din Spania, cu debarcare în portul Constanţa. 

Echipajul navei școală Mircea va efectua vizite oficiale la Academiile Navale din Olanda, Germania, Polonia, Portugalia şi Spania. Pe timpul escalelor, velierul va participa la două evenimente nautice de prestigiu, primul în portul Den Helder din Olanda, cu participarea la Zilele Forţelor Navale Olandeze – „Sail Den Helder 2017”, iar cel de-al doilea, „The Tall Ships Races 2017” – competiţie nautică ce se va desfăşura între porturile Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda) şi Turku (Finlanda), cu ocazia celebrării a 100 de ani de independenţă a Finlandei. 

Marşul de instrucţie, cu o durată de 122 de zile, reprezintă, pe lângă oportunitatea deosebită de instruire a cadeţilor români şi străini, dar şi un bun prilej de probare, în cadru competitiv, a calităţilor navei şi echipajului, potrivit purtătorului de cuvânt al Academiei Navale “Mircea cel Bătrân Constanța”, Mihaela Zabolodni.

Nava Şcoală „Mircea” este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înaltă de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” – SUA, „Gorch Fock I” – Germania, „Gorch Fock II” – Germania şi „Sagres” – Portugalia.

 

 


Accesează: