Imagini cu cea mai nouă navă din flota statului. Vânătorul de mine cumpărat de la britanici a ajuns la Constanța

Imagini cu cea mai nouă navă din flota statului. Vânătorul de mine cumpărat de la britanici a ajuns la Constanța Prima navă vânător de mine britanică din clasa Sandown a ajuns în serviciul Forțelor Navale Române. Sursa Foto: Facebook

Portul Constanța a primit recent cea mai nouă navă care a intrat în flota statului. Nava vânător de mine a fost achiziționată de la Marina Regală Britanică.

Navă nouă în portul Constanța. La ora 11:00 a avut loc ceremonia de sosire a celei mai noi nave din dotarea statului român. Este vorba despre un vânător de mine achiziționat de la britanici.

Nava M 270 Slt. Ion Ghițulescu a parcurs 4.500 de mile marine înainte de a ajunge în port

Vânătorul de mine M 270 Slt. Ion Ghițulescu a ajuns în Portul Militar Constanța. Drumul acesteia până în Constanța a început pe 15 noiembrie:

„Am ajuns cu „monitorizarea” marşului spre casă a celei mai recente achiziţii a Forţelor Navale Române. Este vorba despre vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După mai bine de 3500 de mile marine parcurse din Rosyth, Scoţia, de la plecarea din data de 15 noiembrie, în această dimineaţă a părăsit, după trei zile de escală, portul Cagliari din Sardinia pentru penultima etapă a marşului”, se arată într-un comunicat al Forțelor Navale Române.

Navă vânător de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”

Vânătorul de mine este o navă mică, cu o autonomie limitată

Călătoria spre România a navei a avut parte de trei escale în timp ce străbătea Marea Mediterană:

„Marea Mediterană nu este tocmai ospitalieră în această perioadă a anului, mai agitată chiar şi decât apele Atlanticului când au trecut prin golful Biscaya, şi de aceea sunt studiate şi alese cele mai bune rute de navigaţie, în funcţie şi de prognoza vremii şi a mării. Este un marş flexibil, nu există date fixe de intrare sau plecare din porturile de escală şi se încearcă, atunci când este posibil, navigaţia costieră.

Nu uitaţi că vânătorul de mine este o navă mică, cu o autonomie limitată dată în principal de capacitatea tancurilor de combustibil. Echipajul se află la prima „aventură nautică” cu o astfel de navă, complet nouă pentru ei. Trei escale sunt prevăzute în tranzitarea Mării Mediteranene, iar două au trecut deja, este vorba de Malaga şi Cagliari, poate aţi recunoscut imaginile de la plecare, sunt porturi în care navele noastre militare, sau cel puţin N.Ş. Mircea, au mai acostat”, se mai arată în mesajul transmis de Forțele Navale Române.

Vânătorul de mine este primul dintre cele două nave care vor intra în dotarea României

Acordul dintre țara noastră și Marea Britanie prevede achiziția a două nave de tipul vânătoare de mine. În timpul serviciului în Marina Regală Britanică, Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu” a fost cunoscut sub denumirea de HMS Blyth.

Nava militară interoperabilă cu structurile NATO face parte din clasa Sandown. Are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotată cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).

Nava a fost construită în anul 2000 și a fost lansată la apă în anul 2001. În 2021, vânătorul de mine a fost scos din uz. Echipajul navei este format din 40 de marinari militari și comandat de locotenent-comandor Denis Giubernea.

În valoare totală de 150.000.000 de euro (fără TVA), programul „Vânător de mine” va crește capacitatea Forțelor Navale Române de a acționa eficient pentru contracararea pericolului de mine actual, în scopul protejării căilor de navigație și a infrastructurii critice existente sau în stadiu de dezvoltare din zona de responsabilitate.