Naufragiul pachebotului Titanic. Icebergul putea fi evitat
- Florian Olteanu
- 19 octombrie 2024, 16:48
Naufragiul pachebotului Titanic! Icebergul putea fi evitat! Naufragiul din cel de al doilea deceniu al secolului XX a demonstrat că supremația naturii există.
Evenimentul Istoric a acordat în numărul din septembrie 2024 o atenție deosebită naufragiului pachebotului Titanic. Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau comandată on-line de pe edituradecarte.ro.
Titanic - o provocare pierdută
În data de 14 aprilie 1912, RMS Titanic a lovit un aisberg în largul coastei Groenlandei. Povestea Titanicului este, în cele din urmă, cea a unei întâlniri fatale. Pe de o parte, era RMS Titanic, o navă construită de White Star Line. Pe de altă parte, era icebergul care plutea în Atlanticul de Nord.
Constructorii de la Cunard i-au dat un nume inspirat de mitologie. Evident, zeii au câștigat și în mitologie dar și în 1912. Ca să dea Titanic la apă cât mai repede, nu s-a dat atenție calității. Ca să încarce bagajele bogaților, n-au fost bărci de salvare. Evident, nu s-au luat măsuri de prevedere.
Icebergurile erau în derivă, iar Titanic a ignorat avertismentele. Icebergul care se desprinsese din calota glaciară se desprinsese cu cel puțin un an doi înainte și plutea mânat de curenții care-l duceau spre apele calde.
Titanic - un lanț de erori de neimaginat
Icebergurile apăreau mereu pe ruta pe care în acea primăvară alesese Titanic să facă prima și ultima sa cursă. Icebergul era imens, un bloc de gheață care putea avaria și cea mai tare cuirasă de oțel. Operatorul telegrafist Philips fusese avertizat de operatorii altor nave de deriva unor iceberg-uri. Evident, avea comisioane de încasat fiindcă trimitea telegramele bogaților de pe Titanic.
Nici rachete de semnalizare nu erau la bord. Rachetele roșii de avarie nu existau în număr suficient. Mai exact abia dacă era una. Rachetele albe trase au fost văzute de alte nave dar au fost luate drept focuri de artificii. Paznicii de la postul de observație nu aveau binocluri. Era noapte și era ceață.
Cea mai mare eroare a fost aceea că icebergul a fost prea târziu observat. În loc să lovească frontal, Titanic a cârmit și a lovit icebergul lateral. Niturile erau slabe, oțelul era prost și a cedat. Compartimentele s-au umplut cu apă ceea ce va duce la ruperea navei.
Icebergul se va topi la ceva timp de la naufragiu
Icebergul se va topi la cel puți câteva zile sau săptămâni. Pur și simplu, fost inamicul rece și nevăzut sau mai bine zis, neobservat la vreme.
Asta, deși se știa că zona aceea era zona icebergurilor.