NATO țintește spațiul cosmic. Nimic nu scapă cursei înarmărilor Play
- Catalin Dumitrescu
- 29 iunie 2019, 15:11
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat prima sa politică spaţială, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, creându-se astfel un cadru ce va permite contracararea ameninţărilor vizând infrastructuri spaţiale esenţiale precum comunicaţiile şi sateliţii de navigaţie.
”NATO a făcut astăzi un alt pas important în adaptarea noastră prin aprobarea primei noastre politici spaţiale”, a menţionat Stoltenberg într-o postare pe Twitter în cursul unei întâlniri la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările membre ale Organizaţiei.
Această politică vizează coordonarea eforturilor aliaţilor din cadrul NATO pentru contracararea provocărilor apărute în spaţiu. Alianţa Nord-Atlantică nu are însă ca obiectiv să-şi dezvolte propriile capacităţi spaţiale. 'Nu planificăm să militarizăm spaţiul', subliniase Stoltenberg miercuri, în prima zi a discuţiilor ministeriale de două zile.
NATO se bazează din ce în ce mai mult pe tehnologia spaţială, cu utilizări mergând de la comunicaţiile militare şi navigare, până la colectarea de informaţii. Dar, pe timp de război, atacurile asupra sateliţilor ar putea fi utilizate pentru a paraliza zilnic activităţi precum plăţi fără numerar sau gestionarea traficului.
Mai târziu în acest an, Alianţa Nord-Atlantică ar putea adăuga spaţiul pe lista sa de domenii operaţionale, alături de domeniile terestru, maritim, aerian şi de cel cibernetic, care a fost adăugat în 2016. Aceasta ar permite Alianţei să aloce resurse suplimentare şi să trateze atacurile spaţiale similar celorlalte domenii.
În cursul sesiunii de joi, ministrul apărării interimar al SUA, Mark Esper, urma să-i informeze pe cei 28 de omologi ai săi din NATO asupra tensiunilor recente între Statele Unite şi Iran, care au escaladat după atacurile asupra unor petroliere în Golful Oman şi doborârea unei drone americane de către Teheran.