Cantitatea crescută de informații care circulă între serverele instituționale și rețelele la domiciliu creează noi provocări pentru angajatori.
Specialiștii care operează pe flacul estic al NATO avertizează că numărul din ce în ce mai mare de oameni din întreaga lume care muncesc la domiciliu din cauza pandemiei Covid-19 atrage o creștere a vulnerabilității la cyberatacuri.
Estonia găzduiește două celule cibernetice ale Alianței Nord Atlantice, înființate în urma unei serii de atacuri cibernetice din Rusia vecină cu mai bine de un deceniu în urmă.
„Utilizarea pe scară largă a muncii la distanță a atras spioni, hoți și tâlhari”, a declarat pentru AFP Jaak Tarien, directorul NATO Cooperative Cyberdefence Centre of Excellence (CCDCOE).
Cantitatea crescută de informații care circulă între serverele instituționale și rețelele la domiciliu creează noi provocări pentru angajatori.
„Atacarea acestor noi provocări este complicată și necesită multe resurse, precum și o abordare diferită”, a spus Jaak Tarien.
„Probabil că ne aflăm doar la suprafață în încercarea noastră de înțelegere cu privire la amploarea activităților rău intenționate care au loc în spațiul cibernetic ocupat în epoca Covid”, a adăugat el.
Un sondaj efectuat la nivel european din septembrie a constatat că aproximativ o treime din angajați lucrează de acasă.
Servere păzite cu sârmă ghimpată
Aceste îngrijorări își găsesc ecou și centrul Cyber Range al NATO, păzit cu grijă și protejat cu sârmă ghimpată din Tallinn, administrat de forțele de apărare estone.
Sala serverelor de acolo oferă o platformă pentru exerciții NATO și cursuri de formare în securitate cibernetică.
„Specialiștii au creat o infrastructură de lucru, dar nu pot controla modul în care oamenii folosesc internetul acasă sau gradul de securitate”, a declarat Mihkel Tikk, șeful departamentului de cyberpolitică al ministerului estonian al Apărării.
Potrivit lui Mihkel Tikk, ultimele atacuri cibernetice au vizat sectorul medical din Estonia și Mobile-ID - identificarea digitală a telefoniei mobile.
De asemenea, pandemia a afectat însăși funcționarea centrelor cibernetice, determinând anularea exercițiilor offline.
Cu toate acestea, Centrul de cybersecuritate al NATO salută popularitatea crescândă a cursurilor sale online de securitate cibernetică.
Printre aceste cursuri: „Combaterea unui atac de botnet”, „Resurse operaționale în fața amenințărilor cibernetice” și „Cum să evităm atacurile și să apărăm sistemele IT”.
Atacul pro-Kremlin
Începând cu 1 septembrie, la aceste cursuri au participat 6.411 persoane, iar Centrul vizează pragul de 10.000 până la sfârșitul anului 2020.
Centrul de apărare cibernetică a fost înființat în urma unei serii de atacuri cibernetice fără precedent sofisticate asupra site-urilor web din Estonia în 2007.
Mișcarea politică rusă pentru tineret pro-Kremlin, Nachi, și-a asumat responsabilitatea pentru atacuri.
În zilele noastre, Estonia se confruntă cu un „flux continuu de atacuri”, iar pentru a contracara acest lucru necesită o muncă constantă, a declarat pentru AFP Juri Luik, ministrul estonian al Apărării.
Totuși, potrivit acestuia, situația din țara sa a fost „destul de bună”, deoarece a avut timp să învețe din experiențele din trecut.
Am lucrat asiduu pentru a ne asigura că rețelele de calculatoare sunt greu de pătruns și că comunicarea este criptată - comunicare militară, dar și comunicare civilă”, a spus el.
„Cred că este relativ mai greu să faci rău Estoniei, în comparație cu multe alte țări care poate nu sunt obișnuite să lucreze via spațiul cibernetic și care nu au acordat prea multă atenție apărării cibernetice”, a estimat oficialul estonian.
Potrivit ministrului, toată această muncă ar fi degeaba fără măsuri de protecție cibernetică de bază, inclusiv protecția prin parolă.
„Acest lucru este extrem de important și trebuie reținut - mai ales acum că mulți oameni lucrează de acasă, prin intermediul computerului.
„Acasă, ați putea să lăsați garda jos și asta este, desigur, o greșeală monumentală”, a insistat el.