Estonia angajează „nomazi digitali” din toată lumea: ei pot lucra din 26 de țări Schengen

Estonia angajează „nomazi digitali” din toată lumea: ei pot lucra din 26 de țări Schengen

În plină revoluție digitală, favorizată și de condițiile aparte ale actualei pandemii, Estonia anunță o inițiativă-premieră în Europa, care vizează angajarea pe timp de un an a specialiștilor digitali non-UE, interesați de teleworking și de avantajele flexibilității acesteia pe teritoriul european, arată Politico.

Recunoscută ca una dintre țările europene aflate în avangarda luptei cu birocrația instituțională și o susținătoare convinsă a digitalizării, mica republică baltică susține fără rezerve legea imigrației, lansând astăzi așa-numita Digital Nomad Visa.

Mai concret, freelancerii sau angajații din domeniul digital provenind din alte țări decât cele ale Uniunii Europene, care vor aplica și vor fi acceptați în acest program, vor putea lucra, pe o perioadă de 12 luni, în Estonia.

La cerere, ei pot opta însă și pentru 3 luni de lucru la distanță din 26 de țări europene aflate în zona Schengen. Ca să fie acceptați, aplicanții trebuie să probeze că au obținut venituri de minimum 3.504 euro anul trecut și să furnizeze o listă de clienți.

Primele reacții din partea celor interesați, publicate luna trecută, au fost salutare, oficialii estonieni primind numeroase mesaje de la specialiști digitali, freelanceri sau angajați din toată lumea, atrași de accesibilitatea programului în comparație cu altele similare.

„Am așteptat această informație încă de la primele zvonuri, apărute anul trecut. Spre deosebire de alte țări, acest proces pare simplu de urmat”, mărturisește Matt Hallowes, un copywriter din Africa de Sud stabilit momentan în Vietnam.

Inițiativa este destinată depășirii recesiunii economice, care a afectat inclusiv această țară. „Unul dintre scopurile (n.r.- acestei inițiative) este acela de a promova Estonia în lume. Nomazii digitali folosesc servicii care sunt impozitate în Estonia, și credem că vor crea diversitate și vor îmbogăți comunitatea”, declară Ruth Annus, directorul departamentului din cadrul Ministerului de Interne care a elaborat acest pogram.

De la desprinderea din fosta URSS, acum 3 decenii, Estonia a investit masiv în educație și în sistemul de sănătate, și face eforturi perseverente pentru un mediu de afaceri mai prietenos.
Criza financiară din 2008 a afectat masiv această țară, iar în ultimii ani mai multe subsidiare din Estonia ale Danske Bank și Swedbank au fost cercetate pentru spălare de bani. În plus, relațiile sale economice cu Rusia suferă mai tot timpul de o ostilitate reciprocă, remarcă Politico.

Dacă această schemă de lucru remote va confirma beneficiile economice și de reputație pe care le speră inițiatorii, ea ar putea deveni un exemplu de bune practici pentru felul în care pandemia a reformulat politicile de muncă mai ample, de pe întreg mapamondul, conchide publicația.

Ne puteți urmări și pe Google News