Atacuri informatice împotriva spitalelor și agențiilor sanitare

Atacuri informatice împotriva spitalelor și agențiilor sanitare

După ce mai multe guverne au luat măsuri restrictive pentru a evita răspândirea infectărilor cu noul coronavirus, s-a constatat o creștere notabilă a atacurilor informatice.

Aceste cyberatacuri au vizat în special furtul informațiilor personale ale persoanelor aflate în izolare și care-și continuă activitatea profesională de acasă.

În egală măsură, false site-uri de vânzare a unor echipamente de protecție (măști, dezinfectanți) dar și de teleconsultație medicală au fost puse online. Fără a uita apelurile false pentru donații sau intoxicări.

În Franța, siteul cybermalveillance.gouv.fr, care vine în ajutorul persoanelor care sunt victimele unor astfel de atacuri informatice, a primit cu 400% mai multe cereri de asistență.

Un fenomen similar a fost observat și de autoritățile canadiene. „Situația actuală reprezintă o oportunitate uriașă pentru escrocii online, deoarece sistemele informatice federale și ale corporațiilor nu au fost concepute pentru a sprijini o migrare bruscă și masivă a personalului de la birou la domiciliu”, a informat Radio Canada.

Unele atacuri sunt mai sofisticate. Săptămâna trecută, experți în cybersecuritate ai companiei Domain Tools au avertizat cu privire la o aplicație Android care , sub asigurarea că ține evidența persoanelor infectate de coronavirus, bloca telefonul utilizatorului înainte de a-i cere o plată în bitcoins, în schimbul unui cod.

Acest mod de operare bazat pe „ransomware” a fost utilizat recent împotriva autorităților locale franceze.

Metropola Aix-Marsilia-Provence și orașul Marsilia au plătit prețul cu puțin timp înainte de primul tur al alegerilor municipale. Trei zile mai târziu, Agenția Națională pentru Securitatea Sistemelor Informaționale a publicat un raport despre acest atac, constatând că părea „compatibil cu un actor oportunist motivat de un profit”.

În această perioadă delicată, blocarea site-urilor instituțiilor creează evident confuzie și incertitudine în rândul populației care are nevoie mai mult ca oricând să fie informată.

Ne puteți urmări și pe Google News