NATO: Rusia nu are capacitatea necesară să se angajeze într-un alt război

Summitul NATO. Sursa foto: Facebook/NATO

Europa. Un înalt reprezentant de la NATO a declarat că Rusia nu deține capacitatea necesară pentru a iniția un nou atac de amploarea celui din Ucraina.

NATO: Rusia este mult prea slăbită să lanseze un nou război

Oficialul NATO a subliniat că Rusiasuferă la capitolul muniție de artilerie și personal militar. Totuși, în scenariul în care Vladimir Putin angajează țara într-un nou conflict, aliații Federației Ruse vor fi nevoiți să suplimenteze stocurile de muniție pe care le trimit deja Moscovei. Acest lucru ar pune și mai multă presiune pe puținii aliați pe care Rusia îi are.

De asemenea, oficialul NATO a mai precizat că Vladimir Putin se află în spatele unor atacuri neconvenționale menite să influențeze opinia publică internațională și să submineze imaginea președintelui Volodimir Zelenski. Este ceea ce experții în politică internațională au numit război cognitiv.

Tehnică militară. Sursă foto: Facebook/NATO

Rusia primește tehnică militară din Iran și Coreea de Nord

În pofida faptului că Rusia a înregistrat noi succese pe frontul din Ucraina, oficialul NATO susține că avansul trupelor ruse vin la pachet cu pierderi foarte mari. Iar teritoriile cucerite nu justifică efortul suplimentar pe care Moscova îl depune.

„Ceea ce fac este să ordone unităților fără personal și fără experiență să se mute în diferite zone pentru obiective nerealiste", a declarat oficialul NATO. Aliații Ucrainei susțin că Federația Rusă este alimentată de Iran și Coreea de Nord cu drone kamikaze, rachete și obuze de artilerie.  Afirmații, de altfel, negate de oficialii de la Teheran, Moscova și Phenian.

NATO a reacționat la campania secretă a Rusiei prin care urmărește subminarea sprijinului opiniei publice pentru Ucraina. În acest sens, reprezentanții blocului politico-militar au emis două informări cum că alianța este la curent cu planurile Kremlinului.

Sisteme de rachete. Sursa foto: Facebook/NATO

NATO a trimis două informări Kremlinului

Un alt aspect subliniat de oficialul care vorbit sub protecția anonimatului constă în faptul că serviciile de informații ale statelor membre fac schimb de date. Ceea ce face ca Alianța să aibă o perspectivă de ansamblu asupra modului de operare al Rusiei.

„Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când respingi ceva despre care Vladimir Putin crede că este sub pragul limită este să-i arăți că știi ce se întâmplă", a spus el. Potrivit estimărilor ucrainene, peste jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.

Cu toate acestea, Rusia recrutează lunar 30.000 de militari. Acest lucriu îi permite să susțină pierderile uriașe de pe câmpul de luptă, potrivit agenției de știri Reuters.