NATO revine la practici din Războiul Rece. Ce schimbă amenințările Rusiei
- Cristian Raducanu
- 26 martie 2024, 13:03
NATO își întărește forța de apărare în fața Federației Ruse. Blocul politico-militar adoptă tactici noi de război, similare celor din Ucraina. Totodată Alianța a certificat noi unități de intervenție rapidă.
În contextul unui stat rus tot mai agresiv, Alianța Nord-Atlantică adoptă noi tactici de intervenție. Tactici care au la bază unități bine instruite, capabile să ajungă rapid în zona de conflict. După o pregătire de 18 luni, Centrul NATO de Antrenament al Forțelor Întrunite a primit certificarea că este capabil să asigure securitatea tuturor aliaților.
NATO pregătește un nou concept de luptă
Certificarea Corpului de Luptă de rezervă al NATO a fost obținută în exercițiul Loyal Leda 2024. Misiunea Corpului constă în deplasarea zonei de conflict, doar în cazul în care cei 20.000 de militari dislocați prin etapa Forța Operativă Întrunită au nevoie de sprijin.
Generalul Cătălin Tomescu aflat la comanda structurilor NATO a explicat ce presupune și mai ales de ce blocul politico miliar și-a schimbat conceptul de luptă. O vorba de o strategie pe care americanii au mai folosit-o în timpul Războiului Rece.
Este ceea ce analiștii militari definesc conceptul de război total, dar, înțeles într-o formă contemporană bazată pe principiul „descurajare, apărare, învingere”.
Cum funcționează principiul, descurajare, apărare, învingere
„Până în 2014 la anexarea Crimeei, dar mai ales după începerea războiului din Ucraina, conceptul de luptă al NATO a început să se schimbe, iar acum acest proces s-a accelerat. Concret, când aveam războiul din Afganistan, trebuia să ne luptăm cu niște indivizi care de cele mai multe ori se foloseau de mijloace rudimentare, dar acum situația se schimbă.
Practic, se revine la situația din Războiul Rece, se revine la conceptul de război total. Astfel, trebuie dezvoltată capabilitatea de război convențional a Alianței și totul merge pe principiul «descurajare, apărare, învingere”, a explicat generalul Cătălin Tomescu.
NATO pune în practică un concept folosit în timpul Războiului Rece
Potrivit celor spuse de oficialul militar, NATO nu va renunța la negocierile diplomatice. Abia după ce diplomația dă greș, Alianța va scoate la înaintare corpurile de armată pregătite pentru orice tip de lupă.
„Întâi îl facem pe inamic să nu ne atace, apoi ne apărăm dacă totuși atacă, iar în final îl scoatem de pe teritoriul NATO. Vorbim de multe corpuri de armată care sunt pregătite pentru orice, ca în Războiul Rece, repet“, a adăugat generalul Cătălin Tomescu.
Trupele pe care Alianța le poate disloca cel mai repedesunt dotate cu echipamente și tehnologie de ultimă generație. Pentru a răspunde eficient apelului de luptă, soldații din unitățile de răspuns rapid se pregătesc intens timp de până la 18 luni.
Odată efectuat statgiul complet de antrenament, soldații NATO sunt capabili să intre în luptă în cel mult 48 de ore pe teritoriul oricărui stat membru.
„Acest exercițiu, Loyal Leda 24, este esențial, deoarece este capabil să demonstreze că unitatea denumită Corpul de Reacție Rapidă-Franța poate fi o formațiune cu adevărat credibilă și de încredere. Prin acest exercițiu, am fost capabili să testăm manevre de luptă la sol la scară largă într-un mediu multinațional destul de similar cu condițiile actuale pe care le vedem în lume astăzi“, a spus maiorul american Brandon Essiet, conform dvidshub.net.
La exercițiul militar Loyal Leda 24 au participat trei corpuri terestre multinaționale. Unul dintre cele mai importante obiective a operațiunii militare a constat în colaborarea dintre personalul RRC- France din 13 state membre și alte șapte națiuni care au luat parte la simulare, însumând un total de aproximativ 80.000 de militari.
Soldații vor fi capabili să răspundă în cel mult 48 de ore
Forțele Armate Române au fost reprezentate de un detașasament aparținând Diviziei 4 Infanterie Gemina.
„Cu acest exercițiu ne-am putut finaliza certificarea în calitate de cartier general al corpului de luptă de rezervă (standby warfighting corps headquarters) al NATO și a fost o oportunitate grozavă de a ne demonstra interoperabilitatea nu numai cu metodele umane și tehnice, ci și procedurale de a lupta în coaliție și ca aliați“, a mai precizat Essiet.