ISW: Un război Rusia-NATO ar putea avea loc mai devreme decât estimările inițiale
- Cristian Raducanu
- 21 martie 2024, 16:47
O confruntare NATO-Rusia ar putea avea loc mult mai devreme decât estimaseră inițial cercetătorii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Potrivit instituției, Rusia plănuiește un conflict armat pe scară largă cu NATO.
Rusia se pregătește de conflict cu alianța NATO
Analiștii și-au fundamentat ipoteza pe trei factori: indicatorii financiari, economici și militari ai Rusiei. Analiza ISW a reiterat dorința liderului de la Kremlin de a dezvolta economia rusă. Dorință exprimată în Duma de Stat, la scurt timp după câștigarea scrutinului prezidențial.
ISW a explicat în raport că amenințarea Rusiei depinde de resursele bugetare pe care Vladimir Putin le poate direcționa în tehnica și echipamentele militare. Pentru moment, președintele Federației Ruse este preocupat cu stabilizarea economiei.
„Acest lucru face probabil parte din pregătirile financiare și interne ale Rusiei pentru un potențial viitor conflict pe scară largă cu NATO, nu doar un război prelungit în Ucraina", se arată în raportul instituției.
Planurile lui Serghei Șoigu
Serghei Șoigu, minstrul rus al Apărării a prezentat un plan în mai multe puncte care evidențiază, spun analiștii mililtari, posibilitatea Rusiei de pregăti un război cu blocul politico-militar NATO. De exemplu, formarea unui nou corp de armată și a unei divizii de pușcași motorizați indică faptul că Federația Rusă pune la cale un atac asupra Alianței.
De asemenea, Șoigu a mai precizat că până la finalul anului în curs armata va fi completată de două structuri noi, 14 divizii și 16 brigăzi. În acest contxt „ISW estimează că, în prezent, Rusia nu dispune de forța de muncă, de infrastructura militară și de capacitatea de instruire pentru a dota în mod adecvat mai multe divizii noi la nivelul formațiunilor armatei la capacitate deplină de luptă pe termen scurt și mediu, potrivit ISW.
Rusia va ataca un stat NATO din flancul estic
Cu toate acestea, astfel de reforme vizează, cel mai probabil, dezvoltarea capacităților militare pe termen lung ale Rusiei în raport cu NATO, mai degrabă decât crearea și dotarea imediată a unor noi formațiuni la nivelul armatei", au declarat analiștii Institutului.
Pe de altă parte, analiștii britanici au prezentat un raport în această săptămână în care au precizat că Rusiei îi va trebui cel puțin opt ani pentru a-și reface rezervele de armament pierdute în Ucraina. Totodată, tot pe fondul acestei chestiuni, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Moscova „va declanșa un atac asupra unui stat din Europa Centrală și de Est, în scenariul în care Kievul va capitula în fața Kremlinului.