ISW avertizează că Rusia încearcă să destabilizeze Moldova și să justifice o eventuală escaladare
- Iulia Moraru
- 22 ianuarie 2024, 19:16
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) avertizează că trupele ruse dislocate în Transnistria au încălcat mai multe reglementări ale statutului lor pe teritoriul Republicii Moldova. Aceste încălcări includ, printre altele, utilizarea necorespunzătoare a dronelor în timpul exercițiilor desfășurate la sfârșitul anului 2023, conform acuzațiilor formulate de autoritățile de la Chișinău.
Cu toate că susținătorii Kremlinului invocă presiuni crescânde din Republica Moldova asupra Transnistriei, ISW estimează că aceste mișcări ale Moscovei fac, cel mai probabil, parte dintr-o operațiune de informare menită să destabilizeze Moldova și să ofere justificări pentru orice escaladare rusă ulterioară în regiune.
Rusia urmărește o destabilizare în Republica Moldova
În cadrul unei ședințe a Comisiei Comune de Control (CCC) a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) din 18 ianuarie, membrii delegației moldovenești au solicitat efectuarea unei investigații asupra forțelor ruse din Transnistria.
Această cerere a fost formulată în contextul unui exercițiu desfășurat la 22 decembrie 2023, în care se simula respingerea unui atac de sabotaj asupra unui avanpost al forțelor ruse din zona de securitate moldovenească.
Acuzațiile includ utilizarea armelor de calibru mic, a dronelor și a armelor de imitație de către forțele ruse.
Autoritățile din Republica Moldova au subliniat că prezența și folosirea acestor arme de către forțele ruse de menținere a păcii în interiorul zonei de securitate au încălcat protocoalele stabilite.
De asemenea, s-a evidențiat că acestea nu au raportat corespunzător unele dintre armele și dronele utilizate, omițând să le includă în arsenalul declarat.
Moldova ar exercita presiuni tot mai mari asupra Transnistriei
Un blogger militar rus, cu legături la Kremlin, cunoscut sub numele de Rybar, a susținut pe 21 ianuarie că autoritățile din Republica Moldova exercită presiuni din ce în ce mai mari asupra regiunii separatiste Transnistria, susținută de Rusia.
Acesta a indicat că presiunile includ solicitarea retragerii forțelor de menținere a păcii rusești și aplicarea unor presiuni economice.
Bloggerul a menționat că guvernul moldovean a impus taxe considerate „duble” asupra companiilor transnistrene, generând un cost estimat de aproximativ 16 milioane de dolari într-un interval de timp nespecificat, cu impact asupra nivelului de trai în Transnistria.
Schimbări majore în Codul Vamal din Republica Moldova
Schimbările aduse recent Codului Vamal din Moldova obligă companiile transnistrene să achite taxe vamale către guvernul moldovean pentru importuri, în contrast cu practica anterioară când aceste firme plăteau taxe exclusiv guvernului transnistrean.
Rybar afirmă că această presiune susține „reintegrarea forțată” a Transnistriei în Moldova și consideră că Rusia ar trebui să se pregătească pentru o escaladare ulterioară, făcând referire și la acuzațiile recente formulate de către președintele transnistrean, Vadim Krasnoselski.
„Afirmaţiile bloggerului militar afiliat Kremlinului şi acuzaţiile lui Krasnoselski fac probabil parte dintr-o operaţiune de informare menită să destabilizeze Moldova, care se învecinează cu România, membră NATO, şi să justifice orice viitoare escaladare rusă în regiune”, conchide analiza ISW, think tank cu sediul la Washington, care publică zilnic evaluări despre situaţia războiului din Ucraina, potrivit News.ro.