Secretarul general al NATO a anunțat că alianța va intensifica sprijinul acordat Ucrainei pentru că aceasta este singura cale pentru a pune capăt războiul. Jens Stoltenberg spune că referendumurile nu au legitimitate și se bazează pe voturi false.
NATO îşi va spori ajutorul militar pentru Ucraina drept răspuns la referendumurile false pe care Rusia le derulează în teritoriile ocupate din ţara vecină, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.
Sprijin pentru Ucraina
Declarațiile de la vârful alianției vin în contextul în care Rusia a declanşat referendumuri în cele două provincii separatiste pro ruse Luhansk şi Donetk, dar și în Zaporojie şi Herson.
Autoritățile din Ucraina, dar și țările occidentale sunt de părere că aceste demersuri au ca scop anexarea acestor teritorii, după modelul Crimeei din 2014.
„Răspunsul NATO la aceste acțiuni este intensificarea sprijinului. Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care o menține ca naţiune suverană, independentă în Europa“, a declarat Jens Stoltenberg.
Strategia Rusiei
Organizarea acestor referendumuri a provocat îngrijorare la nivel internațional. Potrivit analiștilor militari, Moscova ar urmări să anexeze cele patru zone, iar apoi să catalogheze tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei însăşi.
„Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina. Dar aceste voturi nu au legitimitate şi bineînţeles nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat secretarul general al NATO.
Referendumurile, care vor dura patru zile, au fost organizate în mare grabă. Totul, după ce trupele ucrainene au recucerit în cursul acestei luni teritorii importante în nord-est în urma unei contraofensive, la care Rusia nu a avut nicio reacție.
Potrivit unor informații din presa ucraineană, mulți dintre oamenii din aceste zone ar fi fost forțați să voteze în favoarea anexării acestor teritorii de către Moscova, relatează Agerpres.