NATO ia în considerare să trimită 300.000 de militari la granița cu Rusia. Care sunt principalele dificultăți întâmpinate

NATO ia în considerare să trimită 300.000 de militari la granița cu Rusia. Care sunt principalele dificultăți întâmpinate sursa foto: Inquam

NATO discută despre ideea de a trimite până la 300.000 de soldați la granița cu Rusia, iar trupele implicate într-o posibilă desfășurare ar putea proveni din mai multe state membre.

Pasul făcut de NATO e menit să împiedice Rusia să-și extindă războiul dincolo de granițele Ucrainei. În plus, se are în vedere să se solicite sprijin militar și din afara organizației pentru asta.

Numai că, astfel de planuri ar putea să întâmpine dificultăți având în vedere că multe țări sunt deja preocupate de propriile stocuri de muniție, a căror refacere necesită timp și mulți bani. În plus, Ucraina are nevoie de un număr mare de obuze și arme, pe care nu le poate primi decât de la aliați.

Sunt luate în calcul mai multe niveluri de pregătire pentru apărarea granițelor

Cred că e nevoie de forțe pentru a contracara o Rusie realistă”, a declarat un oficial militar NATO de rang înalt. Pentru trimiterea soldaților la granița cu Rusia sunt pregătite mai multe etape. Astfel, Heinrich Brauß, fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificarea forțelor, a declarat că primul nivel ar însemna să fie trimiși 100.000 de soldați, pregătiți să se deplaseze în zece zile. Ei ar putea fi luați din Polonia, Norvegia și statele baltice, Estonia, Letonia și Lituania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un al doilea nivel de trupe  ar urma să îi sprijine pe acești soldați, gata să se desfășoare din țări precum Germania în termen de zece până la 30 de zile, numai că nu totul e la fel de ușor pe cât se crede.

Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, a spus că totul este foarte greu de realizat, având în vedere că e nevoie de poligoane de antrenament și de foarte multă muniție, iar pentru trebuie ca statele membre să-și cumpere mai multe arme.

Statele membre NATO trebuie să își procure mai multă muniție și arme

În această direcție, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat de mai multe ori că aliații au intensificat activitatea de producție în ultimele luni și cu toții lucrează pentru a crește stocurile de muniție.

După ce planurile Alianței au fost puse la punct, fiecare stat membru se va pronunța în consecință, urmând să pună la dispoziție trupe, avioane, nave și tancuri, în funcție de necesități. Un test pentru NATO va avea loc în această vară, când liderii celor 30 de țări membre ale alianței se vor întâlni în Lituania.

În același timp, mai multe țări recunosc că eforturile sunt considerabile pentru un astfel de plan, fiind nevoie de mai multe investiții în domeniul apărării. Colonelul german André Wüstner, șeful Asociației independente a Forțelor Armate, a explicat că în prezent Germania își îndeplinește misiunile în care s-a angajat, însă asta e nimic comparativ cu ce va urma țara să facă în viitor, potrivit ziare.com.