Ucraina vrea să producă uraniu pentru centralele nucleare din Europa. Miza este scoaterea Rusiei de pe această piață

Ucraina vrea să producă uraniu pentru centralele nucleare din Europa. Miza este scoaterea Rusiei de pe această piață centrala nucleara / sursa foto: Energoatom / facebook

Un înalt oficial de la Kiev a anunțat că Ucraina va produce combustibil nuclear, care urmează să fie folosit la centralele nucleare, și care va fi vândut în Europa.

German Galuscenko, ministrul Economiei din Ucraina, a anunțat intenția țării sale de a trece la producerea de combustibil nuclear, pentru a-l înlocui pe cel produs în Rusia.

În prezent, mai multe țări din comunitatea europeană cumpără uraniu pentru centralele nucleare, direct din Rusia. În total, 17 centrale nucleare din Europa, amplasate în diferite locuri, funcționează cu ajutorul combustibilului nuclear importat.

Galuscenko a mai anunțat că ”Ucraina a început producţia de componente pentru unităţi cu combustibil VVER-1000 şi în curent va începe producţia de combustibil pentru unităţi VVER-440”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Țările din estul Europei sunt depedente de tehnologia rusească

După căderea comunismului, mai multe țări din fostul bloc al tratatului de la Varșovia s-au trezit că au în administrare centrale nucleare, produse după tehnologie rusească.

Marea problemă a fost dispariția specialiștilor ruși care asigurau consultanță pentru buna funcționare a reactoarelor nucleare dar și lipsa combustibilului nuclear folosit pentru producerea energiei electrice.

”Din păcate, multe ţări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare ruseşti. În acelaşi timp, Ucraina, după ce a renunţat la combustibilul nuclear rusesc, a trecut unităţile centralelor sale nucleare pe combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse. Cehia, Slovacia, Finlanda şi Bulgaria şi-au exprimat, la rândul lor, dorinţa de a face o astfel de tranziţie. Şi pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste ţări”, a declarat Galuşcenko.

Energoatom Ucraina pregătită să mărească pruducția

Ucraina este o țară imensă cu resurse minerale variate, existente în zăcăminte uriașe.

Petro Kotin, preşedintele Energoatom, companie care administrează toate centralele nucleare din Ucraina, a anunțat înființarea unei linii de producție a combustibilului nuclear în următorii trei ani.

În prezent, șapte centrale nucleare ucrainene, funcționează cu combustibil nuclear produs de Westinghouse Electric Sweden AB.

Planul anunțat azi de ministrul ucrainean al energiei, prevede ca din 2024 toate cele 15 centrale nucleare ucrainene să funcționeze cu ajutorul combustibilului nuclear produs în țară, notează știripesurse.ro.