Europa este vulnerabilă. NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic

Europa este vulnerabilă. NATO are doar 5% din apărarea aeriană necesară pentru a proteja flancul estic NATO. Sursă foto: Facebook

Statele NATO sunt capabile să furnizeze mai puţin de 5% din capacităţile de apărare aeriană considerate necesare pentru a-şi proteja membrii din Europa Centrală şi de Est împotriva unui atac masiv, au spus unele surse.

Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei a subliniat importanţa apărării aeriene, iar Zelenski a rugat Occidentul să-i dea sisteme şi rachete suplimentare pentru a-şi proteja oraşele, trupele şi reţeaua energetică atacurilor Rusiei.

NATO, exercițiu

Sursa Foto: NATO

În 2022, SUA au desfăşurat un sistem de apărare aeriană cu baterii Patriot pentru a proteja un aeroport din sudul Poloniei, care a devenit un centru de expediere a armelor occidentale către Kiev. Cu toate astea, oficialii au declarat membrii NATO au foarte puţine astfel de sisteme în rezervă și că nu ar putea proteja Europa.

NATO n-ar putea proteja Europa

Un diplomat de rang înalt din cadrul NATO a declarat că „o parte importantă a planului (întocmit anul trecut) de apărare a Europei de Est împotriva invaziei” era dedicată capacităţii de a se apăra împotriva rachetelor şi atacurilor aeriene. „Dar în momentul de faţă, nu avem acest lucru”, a recunoscut el.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

„(Apărarea aeriană) este una dintre cele mai mari găuri pe care le avem”, a declarat un al doilea diplomat NATO. „Nu putem nega acest lucru”, a spus acest diplomat, la rândul lui.

Rusia ar putea ataca un stat membru NATO

Unii lideri europeni şi oficiali militari cred că Rusia ar putea avea capacitatea de a ataca un stat membru NATO până la sfârşitul deceniului. Eşecul statelor europene membre NATO din ultimele luni de a furniza Ucrainei echipamente suplimentare de apărare aeriană a arătat asta.

ȘI proliferarea dronelor de atac ieftine, cu rază lungă de acţiune, folosite de Rusia împotriva Ucrainei, a sporit aceste îngrijorări. „Atacurile cu rază lungă de acţiune nu mai sunt o capacitate a unei superputeri”, a declarat un oficial occidental din domeniul apărării. Un oficial NATO a declarat că apărarea antiaeriană şi antirachetă „sunt priorităţi de top”, dar a recunoscut că „stocurile sunt reduse”.

„Noile planuri de apărare ale NATO sporesc în mod semnificativ cerinţele de apărare aeriană şi antirachetă în ceea ce priveşte cantitatea şi disponibilitatea”, a declarat oficialul, adăugând că ţările investesc în noi capacităţi de apărare aeriană, inclusiv în avioane de luptă. „Aşadar, suntem încrezători că descurajarea NATO împotriva Rusiei rămâne puternică”, a adăugat acesta.

Capacitatea de apărare antiaeriană, complet inadecvată

În Marea Britanie, cele şase distrugătoare Type 45 ale Marinei Regale sunt echipate cu sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice. Cu toate astea, navele au avut de suferit. Armata britanică dispune și de şase sisteme de apărare antiaeriană terestră de ultimă generaţie Sky Sabre, dar interceptorii lor de rachete au o rază de acţiune de numai 40 km, iar două dintre sisteme se află în străinătate. „Capacitatea de apărare aeriană a Regatului Unit este complet inadecvată”, a declarat Jack Watling, cercetător senior la think-tank-ul Royal United Services Institute (RUSI) din Londra.

Miniştrii de externe ai NATO se vor reuni joi la Praga pentru două zile de discuţii menite să pregătească summitul alianţei care va avea loc în iulie la Washington, potrivit The Financial Times.