Statele membre ale NATO au convenit ieri, la Budapesta, să lanseze în Afganistan atacuri directe asupra reţelelor de trafic de droguri, măsura fiind apreciată drept "vitală" pentru restabilirea securităţii în această ţară.
Potrivit Reuters, comandantul operaţiunilor Alianţei, generalul John Craddock, solicitase ca forţelor NATO să li se permită să atace laboratoarele şi pe „baronii“ drogurilor, pentru a eradica negoţul care contribuie la finanţarea insurgenţei talibane.
După mai multe ore de discuţii dificile, miniştrii apărării din ţările membre ale Alianţei au ajuns la un consens privind luarea unor măsuri mai ferme de către ISAF, forţa internaţională condusă de NATO în Afganistan. „În ceea ce priveşte lupta antidrog, ISAF este autorizată să acţioneze în colaborare cu autorităţile afgane împotriva instalaţiilor şi a indivizilor care susţin insurgenţa, conform prevederilor planului de opera- ţiuni existent“, a spus purtătorul de cuvânt al Alianţei, James Appathurai. Decizia, a subliniat el, este fondată pe o cerere a guvernului afgan şi „este conformă rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU“ privind lupta împotriva traficului de droguri şi mandatul ISAF. Pentru a răspunde preocupărilor mai multor membri, precum Germania, Franţa, Spania şi Italia, aceste operaţiuni nu vor fi lansate decât de „trupe care sunt autorizate de guvernele ţărilor lor“, a declarat pentru AFP un diplomat apropiat discuţiilor. ISAF este o forţă alcătuită din 50.700 de soldaţi din 39 de ţări, dintre care 26 sunt membre ale NATO. Printre altele, „operaţiunile vor fi concentrate asupra unor regiuni prioritare“, definite astfel de ISAF, a mai spus Appathurai. El a admis că, în principal, vor fi vizate şapte provincii din sudul Afganistanului, unde sunt concentrate culturile de mac şi activităţile cele mai intense ale talibanilor.