NATO a cerut Rusiei să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova

NATO a cerut Rusiei să-şi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova NATO. Sursa: Arhiva EVZ

NATO i-a cerut Rusiei să-şi retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Alianța a transmis și un mesaj de susținere a integrității țării. Solicitarea este stipulată în declarația comună, adoptată în prima zi a summitului de la Vilnius

 Alianța a reconfirmat susținerea suveranității, neutralității și integrității teritoriale ale Moldovei și sprijunul său pentru dreptul țării de a-și decide singură viitorul.

„Reiterăm sprijinul nostru pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internaționale și solicităm Rusiei să-și retragă toate forțele staționate în regiunea transnistreană fără acordul Republicii Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Moldovei de a-și decide propriul și cursul politicii externe fără viitor interferențe externe și respectăm pe deplin neutralitatea constituțională a Moldovei. NATO intensifică sprijinul politic și practic pentru a-și consolida rezistența și pentru a-și menține independența politică în lumina mediului de securitate care se deteriorează. Aliații salută eforturile Moldovei de a promova reformele democratice și sunt angajați sprijini Moldova pe măsură ce aceasta va avansa integrarea europeană”, este precizat în comunicatul emis de NATO.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, participă la summitul NATO de la Vilnius, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor NATO și ai statelor partenere invitate. În cadrul reuniunii, Popescu a prezentat evoluțiile ce țin de securitatea regională, riscurilor generate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și măsurile pe care le întreprindem pentru a contracara provocările complexe la adresa securității Republicii Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt mai multe proiecte în derulare, mai mulți aliați NATO și-au declarat noi măsuri de sprijin pentru aceste proiecte, care sunt implementate prin DCB, o inițiativă de fortificare a capacităților de apărare. Astăzi, la masa aliaților NATO au fost anunțate mai multe proiecte de sprijin pentru Moldova, ulterior NATO le va comunica în detalii”, a mai comunicat ministrul de Externe.

Prezenţa militarilor ruşi în Republica Moldova, ilegală

Misiunea de pacificare de pe Nistru este compusă din forțele beligerante, impusă de Federația Rusă, care a fost parte a conflictului din 1992. Totodată, contrar autorităților constituționale, Federația Rusă menține pe teritoriul Republicii Moldova un contingent militar și desfășoară constant aplicații militare împreună cu așa-numita armată a regimului de la Tiraspol, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor.

Totodată, forțele de menținere a păcii dislocate pe teritoriul Republicii Moldova nu au un mandat recunoscut de ONU și nici termen de desfășurare a misiunii, în conformitate cu principiile și standardele internaționale.

Din punct de vedere al respectării drepturilor omului, formatul actual al misiunii de pacificare este unul impropriu și depășit. Pe parcursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii de pacificare de pe Nistru au fost implicați în mai multe incidente legate de intimidarea apărătorilor drepturilor omului, intimidarea jurnaliștilor, rețineri ilegale, omor de persoane, etc

În martie 2022, odată cu excluderea Rusiei din Consiliul Europei, regiunea transnistreană a fost declarată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei „zonă de ocupație rusească”. Replica de la Tiraspol nu s-a lăsat așteptată. Departamentul de externe al administrației separatiste a publicat un comunicat în care spune că declarația APCE este „ruptă de realitate”, iar terminologia folosită este cea promovată de ani de zile de Chişinău. Tot atunci Tiraspolul a avertizat Chişinăul, sărind în apărarea aşa zişilor pacificatori: „Orice atac împotriva operațiunii eficiente de menținere a păcii pe Nistru este extrem de periculos și distructiv, este contrar principiilor și abordărilor aprobate pentru o reglementare politică pașnică, a relațiilor dintre Transnistria și Moldova vecină”.