Națiunile Unite acuză China pentru practicile autoritare. Lagărele de reeducare provoacă conflicte

Națiunile Unite acuză China pentru practicile autoritare. Lagărele de reeducare provoacă conflicte Sursa foto: pxfuel.com

Organizația Internațională a Muncii (ILO), o agenție pentru drepturile lucrătorilor operată de Națiunile Unite, a acuzat China că supraveghează practici discriminatorii de muncă împotriva etnicilor uiguri în regiunea sa autonomă din nord-vestul Xinjiang.

Raportul OIM, „Aplicarea standardelor internaționale de muncă”, a susținut că politicile de muncă ale Chinei din Xinjiang au încălcat Convenția ONU privind politica de ocupare a forței de muncă din 1964, un acord pe care Beijingul l-a ratificat în 1997.

Raportul, care a analizat zeci de politici de ocupare a forței de muncă ale națiunilor, a acuzat China că „se implică într-un program larg și sistematic care implică utilizarea pe scară largă a muncii forțate a uigurilor și a altor minorități turcice și/sau musulmane pentru agricultură și activități industriale în întregul Xinjiang.”

Raportul a evidențiat utilizarea de către Beijing a taberelor de „reeducare”, care se estimează că adăpostesc până la 1,8 milioane de oameni, în mare parte uiguri. Aceste lagăre se dublează frecvent ca lagăre de muncă, justificate de Beijing că programe de „reducere a sărăciei” sau de „formare profesională”. În raport, OIM a constatat că aceste condiții din lagăre erau extrem de dificile și implică adesea tortură fizică și psihologică. De asemenea, a menționat că, uigurii din Xinjiang au fost supuși la o serie de alte restricții, inclusiv segregarea în locuințe și angajare și intoleranță religioasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reacția Beijingului

În trecut, China și-a apărat practicile din Xinjiang subliniind eficacitatea campaniei sale anti-terorism, care a redus drastic incidentele teroriste din provincie. China a negat duritatea condițiilor din lagărele sale de muncă, deși, în general, nu mai neagă existența lagărelor în sine.

După ce raportul OIM a fost publicat, guvernul chinez a răspuns în detaliu. China a susținut că unele dintre pretenții, inclusiv cele privind salariile mici în interiorul și în afara lagărelor, erau fără temei. De asemenea, a negat că uigurii s-au confruntat cu discriminarea religioasă susținută de stat și și-a apărat politicile în limba mandarină, argumentând că stăpânirea limbii este esențială pentru integrarea provinciei în restul țării.

De asemenea, Beijingul a confirmat că va lua măsuri pentru a întări respectarea angajatorilor cu legile privind salariul minim din țară. Ca răspuns la răspunsul Beijingului, OIM a solicitat informații suplimentare autorităților provinciale din Xinjiang, inclusiv date specifice despre programele de formare profesională din lagăre și detalii despre presupusele eforturi anterioare ale provinciei de a elimina munca forțată, potrivit The National Interest.