Evenimentul Zilei > Social > Naționalul timișorean duce ”Prometeu înlănțuit” în Antalya I GALERIE FOTO
Naționalul timișorean duce ”Prometeu înlănțuit” în Antalya I GALERIE FOTO

Naționalul timișorean duce ”Prometeu înlănțuit” în Antalya I GALERIE FOTO

Teatrul Național din Timișoara se află zilele acestea în turneu în Antalya, unde joacă spectacolul Prometeu înlănțuit, pe un scenariu de Kokan Mladenović (care semnează și regia artistică) după Eschil.

Spectacolul va fi prezentat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Antalya, unul din cele mai importante evenimente de gen din Turcia. Naționalul timișorean va avea dpuă reprezentații, pe 20 și 21 mai.  

”Asociem, de aproape două milenii și jumătate, numele lui Prometeu cu revolta, cu lupta contra ignoranței în care dintotdeauna Puterea, oricare ar fi fost ea, și de orice fel – politică, economică, militară sau religioasă – a încercat să-i țină pe cei mulți. Masă de manevră, carne de tun; există mii de expresii care traduc oprimarea. De-a lungul timpului n-a existat doar Prometeu, iar focul a devenit de mult o metaforă pentru concepte ca informaţia, justiția, dreptul elementar la viaţă, la apartenenţă etnică, la educaţie etc.”, spune Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean care, alături de Geanina Jinaru-Doboș semnază și adaptarea textului.

Distribuția îi aduce pe scenă, în decorurile semnate de Marija Kalabić, pe Ion Rizea, Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Colin Buzoianu, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Luminița Tulgara, Delia Bostan, Iuliana Crăescu, Ana Maria Pandele, Paula Maria Frunzetti, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru și Laurențiu Pleșa. (Fotografii: Adrian Pîclișan)