Nationalistii cu victoria, democratii cu majoritatea!

Nationalistii cu victoria, democratii cu majoritatea!

Rezultatele alegerilor din Serbia fac dificila formarea guvernului.

Partidul Radical Sarb, ultranationalist si eurosceptic, a obtinut cele mai multe voturi la alegerile legislative de duminica, devansandu-i astfel pe proeuropeni, potrivit rezultatelor partiale ale scrutinului. Cu toate acestea, sansele ca ultranationalistii sa formeze guvernul sunt mici, avand in vedere ca ei nu au obtinut majoritatea absoluta, relateaza AFP.

Potrivit estimarilor, Partidul Radical a obtinut 28,7% din voturi, pe locul doi clasandu-se Partidul Democrat (proeuropean) al presedintelui Boris Tadici, cu 22,9% din sufragii.

In acest fel, democratii lui Tadici au reusit sa-si dubleze scorul inregistrat la alegerile legislative din 2003. La randul sau, formatiunea premierului Vojislav Kostunica, Partidul Democrat al Serbiei, de asemenea proeuropean, a obtinut 16,7% din voturi.

In aceste conditii, cel putin teoretic, s-ar putea naste o alianta de guvernare intre cele doua partide proeuropene si formatiunea liberala G17 a fostului ministru de finante Mladjan Dinkic, care a intrunit 6,8% din voturi.

Ultranationalistii, fostii aliati ai lui Slobodan Milosevici, vor ocupa aproximativ 81 din cele 250 de fotolii parlamentare. Daca Tadici, Kostunica si Dinkic s-ar alia, ar obtine insa 131 de locuri - adica majoritatea in legislativ.

Ambitiile lui Kostunica

Jocurile nu sunt insa facute, mai ales ca premierul actual Vojislav Kostunica se ambitioneaza sa ramana in functie. In acelasi timp, in cazul unei aliante intre democrati, postul de prim-ministru este cerut de partidul lui Tadici, care a si intrunit mai multe optiuni. Inca dinaintea scrutinului, Kostunica si-a luat masurile de precautie si nu a exclus o posibila intelegere cu ultranationalistii. Potrivit Constitutiei, partidele au la dispozitie trei luni pentru alcatuirea guvernului.

Kosovo, motiv de tergiversare

Pe de alta parte, analistii sunt de parere ca nimeni nu va dori sa fie la putere daca provincia Kosovo, administrata acum de ONU, va ajunge sa fie independenta, asa cum cere majoritatea albaneza.

Negociatorul Natiunilor Unite, Martti Ahtisaari, va prezenta vineri propunerile sale, dar toate datele conduc la ideea ca se va opta pentru o forma de independenta a provinciei, ceea ce nu va fi deloc pe placul clasei politice sarbe.

„Este foarte probabil sa nu se formeze niciun guvern pana la expirarea termenului prevazut de Constitutie. Nimeni nu va dori sa fie la putere in momentul in care provincia Kosovo va deveni independenta”, a declarat analistul de la Grupul International pentru Situatii de Criza, James Lyon.

Ne puteți urmări și pe Google News