Avocatul aradean Cosmin Costas, 27 de ani, cel care a reusit sa convinga Tribunalul Arad de ilegalitatea taxei de prima inmatriculare, a fost cautat ieri de zeci de oameni care i-au cerut sa-i ajute sa dea si ei guvernul in judecata.
De altfel, Costas a depus chiar ieri, la Tribunalul Cluj, un dosar similar pentru inapoierea unei taxe de prima inmatriculare de peste 6.000 de lei. Avocatul aradean considera ca statul tine cu dintii de taxa pentru ca „este o chestiune rentabila pentru stat. Probabil ca cine a platit taxa cuprinsa intre 100 si 500 de euro va renunta sa mai ceara banii inapoi. Iar astfel de situatii aduc multi bani la stat”, spune tanarul avocat aradean.
Cosmin Costas, care este asistent la Facultatea de Drept din Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj, a publicat mai multe articole in presa juridica despre ilegalitatea taxei de prima inmatriculare. „Nu pot obliga guvernul sa tina cont de articolele mele sau ale colegilor. Eu am spus acolo ca aceasta taxa este ilegala. Exista mai multe state in UE, unde taxe similare au fost declarate ilegale”, afirma Cosmin Costas.
Asa ca, atunci cand l-a cautat vecinul sau, Ilie Iluna, care a vrut sa conteste taxa de aproape 6.300 de lei, a avut ocazia de a pune in practica teoria. „Stiam ca aveam dreptate si speram ca si instanta sa inteleaga acest lucru. E important sa se stie ca acum dreptul european este o realitate de care trebuie sa se tina seama”, sustine avocatul Cosmin Costas.
Procesul incepe dupa doua luni
Procedura administrativa prin care un roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate ajunge in instanta este destul de lunga. In prima faza, trebuie depusa o contestatie la administratia financiara si o cerere de returnare de buna-voie a banilor. In instanta se poate ajunge abia dupa contestarea refuzului transmis de administratia financiara.
Totul dureaza in jur de doua luni. Acum insa, precedentul s-a creat, iar Cosmin Costas crede ca instantele din Romania vor trebui sa tina cont de el. Costas mai spune ca in legislatia romaneasca mai sunt si alte situatii care contravin normelor europene, in domenii precum fiscalitatea, TVA sau dreptul muncii.
Desi e specializat in drept fiscal, el a mai avut cauze legate de legislatia europeana si in alte domenii. Tot anul acesta a mai castigat procese in care unor romani returnati din tari ale UE li s-a pus interdictie de a parasi tara. „Si atunci am castigat”, isi aminteste el.
BIOGRAFIE
A studiat la Strasbourg drept comparat
Cosmin Costas a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj in 2003. Examenele de la Barou le-a luat cu nota maxima, 10, atat la examenul de admitere in Barou, cat si la definitivat. Au urmat specializari in materie de drept european. Are deja un master in drept european.
„Am facut un master in institutii si reglementari comunitare in anul 2004. De asemenea, am mai urmat cursuri la Facultatea Internationala de Drept Comparat de la Strasbourg”, spune Cosmin Costas, pentru care specializarile de pana acum nu s-au oprit la acest nivel. A urmat si specializari pe teme fiscale la Universitatea din Bologna.