Năstase şi Mitrea, salvaţi prin „transparenţă“

Năstase şi Mitrea, salvaţi prin „transparenţă“

Referatele în care procurorii DNA îşi argumentează cererea de începere a urmăririi penale în cazurile Adrian Năstase şi Miron Mitrea au fost publicate vineri seara pe site-ul Camerei Deputaţilor, deşi conţin de la referiri la probele din dosar până la numele martorilor.

Publicarea documentelor, considerată de şeful DNA, Daniel Morar, „inadmisibilă“, întrucât ar putea compromite ancheta, a fost posibilă sub acoperirea unei decizii a conducerii Camerei. Secretarul general al Camerei, liberalul Titu Gheorghiof, a anunţat declanşarea unei anchete interne. Referatele confidenţiale, „anexate“ unui raport Biroul Permanent luase hotărârea să le ofere parlamentarilor rapoartele Comisiei juridice, referitoare la cei doi foşti demnitari, în vederea şedinţei de săptămâna viitoare, în care plenul se va pronunţa în legătură cu începerea sau nu a urmăririi penale. Decizia s-a luat în condiţiile în care, la primirea documentelor, CSM recomandase Camerei să păstreze confidenţialitatea dosarelor. Totuşi, deputaţii au primit atât sub formă fizică, cât şi la caseta electronică rapoartele de care au fost „lipite“ şi referatele procurorilor. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără acordul Secretariatului Camerei, aflat sub umbrela PNL. Morar: „Nu trebuiau publicate“ Oficializarea acestor documente ar putea pune însă în pericol munca procurorilor. „În acel referat, procurorii de caz au explicat ce au lucrat până acum, cine ce declaraţii a dat, lucruri care nici după ce ar fi fost trimise în instanţă nu trebuiau să fie aduse la cunoştinţa publicului“, a justificat Morar, într-un interviu BBC. De altă părere este însă preşedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), care invocă faptul că referatele afişate pe site nu ar fi conţinut probe.

„Comisia juridică nu e deranjată de această publicare, nu a încurajat-o, dar nu credem că dăunează vreuneia dintre părţi, nici Parchetului, nici persoanei în cauză“, a afirmat Andon. La rândul său, pre-edintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, consideră că probele nu vor fi lovite de nulitate.

Citiţi şi: SENATUL EVZ: Juriştii din Piaţa Matache Adrian Năstase, file de dosar Buncărele lui Năstase EDITORIALUL EVZ: Adăpost nuclear pentru ouăle lui Năstase Albirea lui Năstase, parodie juridică

Ne puteți urmări și pe Google News