Năstase povesteşte cum a ajuns Sabia lui Cuza înapoi, în România

Năstase povesteşte cum a ajuns Sabia lui Cuza înapoi, în România

Adrian Năstase a o povestit pe blogul său personal cum două săbii care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza au ajuns înapoi, în România. Ele pot fi admirate la muzeul diplomaţiei româneşti, de la Ministerul de Externe, iar alta la Muzeul Cotroceni.

"În urmă cu 25 de ani, ambasada de la Paris m-a alertat asupra faptului că intr-o revistă din Franta („Paris Match”?) apăruse un articol in care se vorbea despre vânzarea la licitatie, la Londra, a două săbii ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Vânzarea era realizată de rudele indepărtate ale domnitorului, aflate in Franta. Am considerat că este de datoria noastră să incercăm să le recuperăm. Am contactat un avocat britanic, pe care l-am instructat in legătură cu licitatia si cu limitele in care putea actiona. Era vorba  de DOUA săbii, care se vindeau, cred, ca un singur lot. In final, am reusit să le achizitionăm. Licitatia a avut loc fie la Sotheby’s, fie la Christie’s, nu-mi aduc bine aminte.

Foto: nastase.wordpress.com

Am urmărit cu atentie de la Bucuresti desfăsurarea licitatiei. Alesesem un intermediar pentru a evita tentatia din partea vânzătorului de a creste pretul, in timpul licitatiei, prin alti pretinsi cumpărători, cunoscând interesul guvernului nostru. In final, am reusit cumpărarea celor două săbii la un pret apropiat de pretul de pornire. Timpul fiind scurt, după ce, in prealabil, obtinusem aprobarea premierului Stolojan, am folosit banii din casieria ambasadei de la Londra pentru a plăti. Am adus, prin curier diplomatic, cele două săbii la Bucuresti. Una, am oprit-o la Ministerul de Externe, pentru muzeul diplomatiei românesti (deocamdată, cred că a fost dusă in depozitele din subsolul guvernului), cealaltă a ajuns la Muzeul Cotroceni. Este sabia care este acum expusă la Iasi", a scris fostul premier pe blog.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cuza a primit în dar sabia de la prinţul Milos Obrenovici pentru că înlesnise un transport de arme prin teritoriul Principatelor, arme care veneau din Rusia. Sabia, lucrată la Viena, are un mesaj inscris pe lamă: „Amicus certus in re incerta". Pe mâner se regăsesc simbolurile: eul si vulturul -  lupta românilor si a sârbilor cu otomanii, reprezentaţi printr-un şarpe, având si monogramele lui Cuza si Obrenovici.