De fapt, despre lipsa lor, căci Dodon a reiterat poziția neutră a Moldovei în spinoasa chestiune transnistreană, dând de înțeles că nu sunt probleme pe malul stâng al Nistrului.

Poziți liderului de la Chișinău a fost aspru criticată de fostul vicepremier Andrei Năstase. „S-a dovedit prin acest discurs că agenda președintelui Dodon este una personală, dictată de interese străine și nu are legătură cu interesele oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Atâta vreme cât Transnistria nu va fi democratizată, demilitarizată, deoligarhizată și decriminalizată, nu putem discuta despre bunăstarea oamenilor din stânga Nistrului. Oamenii din Transnistria au nevoie de pâine și libertate, nu de neutralitatea lui Dodon. Pe Igor Dodon ar trebuie să-l intereseze cu adevărat eliberarea oamenilor din stânga Nistrului din captivitatea oligarhului Victor Gușan, bunul prieten și partener de afaceri al banditului Plahotniuc”, afirmă Nastase, preluat de unimedia.info.

Pe de altă parte, fostul premier îl acuză pe Igor Dodon că încearcă să ascundă sub preșul diplomației „mizeria” din Republica Moldova. Principala problemă a Basarabiei o reprezintă încă prezența trupelor rusești pe teritoriul ei, aspect pe care Igor Dodon nu l-a menționat în discursul avut la sediul ONU.

„Neutralitatea mereu clamată de Igor Dodon este o chestiune lipsită de conținut atâta vreme cât trupele rusești sunt încă pe teritoriul Republicii Moldova. E ciudat, dar și sfidător că Igor Dodon lucrează cu ipoteza că doar noi, cei care locuim și trăim în Republica Moldova, știm care este, de fapt, situația cu această ciudată neutralitate a președintelui. Sunt sigur că mulți s-au amuzat acolo de prestația lui. Să te duci la New York, să primești cuvântul în plenul ONU și să ai asemenea abordări este, din punctul meu de vedere, o insultă la adresa tuturor celor care nu sunt de acord cu prezența militarilor ruși și a armamentului acestora pe teritoriul țării noastre”, a încheiat Andrei Năstase.

Din contra, în discursul din 26 septembrie, Igor Dodon a vorbit despre statutul limbii ruse și neutralitatea Moldovei, „uitând” să sublinieze pericolul pe care îl reprezintă Armata Roșie, staționată în Transnistria.