Editura Evenimentul si Capital

Născute pe tărâm rusesc: Cum au cucerit lumea Ouăle-MINUNE

14-04/oua-de-paste-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 505 Vizualizari

Magia acestor fantezii împodobite cu pietre preţioase, născute pe tărâm rusesc, este inegalabilă. Dar care este povestea din spatele lor?

O agitaţie tăcută într-un atelier elegant de bijuterii: “Linişte, maestrul lucrează", şopteşte cineva. Într-o încăpere a atelierului, un domn rafinat se uită cu atenţie la propriile palme. Pe faţă nu i se clinteşte nici un muşchi, dar ochii...În ochi i se citeşte emoţia. În palmele lui îşi revarsă strălucirea un ou. Alb, emailat, conţine o găinuşă aurită. Niciodată nu a mai creat aşa ceva. Întregul atelier a muncit la realizarea lui, în secret, sub jurământ aspru.

Ţarul Alexandru al III-lea i l-a comandat, ca dar de Paşti pentru soţia sa. “Când ţarina îl va atinge, nimic nu va mai exista în jur. Doar această bijuterie unică", dă verdictul bijutierul Carl Faberge, căci despre el este vorba.

După o anumită temă

Se pare că primul ou-giuvaier i-a adus funcţia de bijutier al ţarului, în 1885, când Alexandru al III-lea i l-a dăruit soţiei sale, de Paşti. Un cadou devenit o tradiţie, căci fanteziile împodobite cu pietre preţioase, le încântau pe ţarinele care, între 1885 -1916, au primit în fiecare an câte un astfel de ou. Faima i-a dat maestrului aripi: şi-a permis să nu dezvăluie dinainte patronilor săi imperiali surprizele minuscule pe care le ascundea în interiorul ouălor, denumite printre altele şi “ouăle-minune”. Fiecare ou a fost lucrat după o anumită temă: oul danez, oul Petru cel Mare, oul ţareviciului şi altele.

Nebunia ouălor-bijuterii a cuprins toată aristocraţia rusă. De dimensiuni reduse, puteau fi oferite de pe o curea purtată de aristocrate, cunoscuţilor şi favoriţilor. Născut în Rusia, într-o familie de francezi emigranţi, la sfârşitul secolului al XVII-lea, Peter Carl Faberge (1846-1920) prelua în 1870 afacerea de la Sankt Petersburg a tatălui său , axată pe fabricarea bijuteriilor din aur şi argint. Foarte repede, Carl îşi va orienta activitatea în funcţie de pretenţiile aristocraţiei ruse - o clientelă fidelă. S-a supărat şi s-a stabilit în Elveţia.

Astfel, noul atelier Faberge din Moscova, deschis în 1887, producea în principal, argintărie şi piese masive de orfevrerie, mai ales pentru cadourile oferite înalţilor demnitari străini aflaţi în vizite oficiale. Ajutat şi de meşteri scandinavi, Carl va aduce firma la apogeu, până prin 1918. În 1918, Casa Faberge a fost naţionalizată şi confiscată de comunişti, iar Faberge şi familia sa au părăsit Rusia, stabilindu-se la Laussane, în Elveţia. “Nu mă vând comuniştilor câte zile o să mai am", ar fi spus el foarte supărat, înainte de a pleca din ţară, conform mărturiilor consemnate de documentele vremii.

Prin excelenţă

Cu toate că familia şi-a continuat afacerea pe tărâm străin, până prin 1940, succesul şi stilul lui Carl nu au putut fi imitate. Numele a fost folosit ulterior până şi în branşa parfumurilor, însă pentru orice cunoscator şi nu numai, Faberge e un nume legat prin excelenţă de miniaturalele opere de artă realizate pentru ţari. Clienţii imperiali au dezvăluit cu greu lumii existenţa acestor bijuterii, păstrându-le în apartamentele lor particulare, departe de privirile curioşilor. Doar cei prezenţi la Expoziţia Universală de la Paris din 1900 au avut posibilitatea de a le admira. Aici, lui Faberge i s-a conferit o medalie de aur şi Legiunea de Onoare pentru creaţiile sale.

Mircea Badea, mesaj suburban la adresa lui Augustin Lazar: Javra dracului!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Divertisment

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI