NASA monitorizează cu interes traiectoria unui asteroid uriaș care se îndreaptă spre Pământ. Apophis numit după zeul egiptean al haosului se va apropia la o distanță de 32.200 de kilometri de planeta noastră.
Asteroidul Apophis va fi vizibil de pe Pământ peste aproximativ cinci ani, pe data de 13 aprilie 2029. Oamenii de știință și publicul este urmăresc cu interes ce se va întâmpla și se pun la curent cu călătoria Zeului Haosului.
NASA monitorizează traiectoria asteroidului
Astronomii sunt atenți la ceea ce se întâmplă cu asteroidul Apophis și ia în calcul să-l monitorizeze îndeaproape. În acest sens, NASA va folosi sonda spațială Osiris-Apex pentru a observa asteroidul, pe traiectoria sa, mai îndeaproape. Sonda spaţială a fost lansată din 2016 și a cules probe de sol de pe un alt asteroid. Iar acum se îndreaptă spre o nouă întâlnire, cu Apophis.
Pe de altă parte, o echipă de astronomi din cadrul Universiății Julius-Maximilians își propune să lanseze trei sateliți prin intermediul cărora să colecteze date.
Experții NASA sunt de părere că cercetările asupra lui Apophis și datele colectate vor ajuta la înțelegerea sistemului solar. Cercetările îi pot ajuta pe experți să elaboreze strategii și mijloace de apărare împotriva altor corpuri cerești care ar amenința planeta.
Apophis a fost descoperit în anul 2004, de NASA. Asteroidul este considerat a avea un potențial periculos din cauza dimensiunilor uriașe și a traiectoriei sale. Diametrul său este, conform observațiilor din 2014, de aproximativ 370 de metri. Are o formă alungită, asemănătoare cu o alună, și se crede că este format în principal din materiale de silicat, alături de fier şi nichel.
Sateliți pentru studierea asteroidului
Experții NASA au ajuns la concluzia, după mai multe cercetări și estimări, în 2021, că Apophis nu va avea impact cu Pământul timp de cel puțin 100 de ani. Cu toate acestea asteroidul suscită un interes sporit din partea oamenilor de știință.
Echipa de la Universitatea Julius-Maximilians a sugerat trei tipuri de sateliți pentru studierea acestuia. Echipamentele vor fi lansate în preajma momentului de apropiere maximă de Pământ.
Astronomii și experții spun că în cazul unui succes, astfel de sateliți vor fi lansați și către alte corpuri cerești. Datele pe care le vor furniza vor contribui la studierea și înțelegerea sistemului solar. De asemenea, vor fi analizate și eventuale strategii pentru eventuale amenințări viitoare.
Se estimează, conform estimărilor NASA, că un asteroid de asemenea dimensiuni trece prin apropierea planetei Pământ la aproximativ 7.500 de ani.
Detectat de NASA, Apophis a fost văzut și din România.
Asteroidul Apophis a fost observat în intervalul 18:09:36 – 23:46:14 UTC în noaptea dintre 3 și 4 martie 2021 la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca. La momentul respectiv, Apophis se afla la o distanță de 0.1187 UA, de Pământ, la 6 martie 2021.
Aceasta a fost ultima oportunitate favorabilă pentru observarea asteroidului, înainte de anul 2029, când va ajunge cel mai aproape de Pământ. Astronomii NASA și nu numai, au exclus posibilitatea unui impact cu Pământul în 2029.