NASA a anunțat că încearcă sâmbătă, 3 septembrie, a doua lansare a misiunii sale Artemis către Lună. O altă încercare în această direcție a avut loc luni, când unul dintre cele patru motoare ale vehiculului nu s-a răcit la temperatura de funcționare necesară pentru decolare.
O a doua lansare a misiunii Artemis către Luna va avea loc sâmbătă. În urma analizării datelor, inginerii cred că problema de lansare de luni a fost legată de o citire inexactă a senzorului.
Ei au precizat că pot dezvolta o strategie pentru a rezolva problema în ziua lansării. Aceasta implică începerea procesului de răcire a motoarelor mai devreme în numărătoarea inversă.
„Avem o cale de urmat pentru a ajunge acolo unde trebuie să ajungem, pentru a sprijini următoarea lansare”, a spus John Honeycutt, care gestionează proiectul de rachete Space Launch System (SLS) la NASA. SLS este cel mai mare vehicul de lansare dezvoltat vreodată de agenția spațială americană.
Controlorii vor avea la dispoziție două ore pentru a scoate racheta de pe Pământ. SLS este echivalentul modern al rachetelor Saturn V care au trimis oameni pe Lună în anii 1960 și 1970, dar cu o forță considerabil mai mare de pe rampa de lansare.
SLS va trimite o nouă capsulă de astronauți numită Orion într-o serie de misiuni pe Lună în cadrul programului Artemis al NASA. Această primă misiune se numește Artemis I și va fi o demonstrație fără echipaj.
Probleme tehnice la lansarea de luni
Luni, senzorii au sugerat că motorul era cu 15-20 de grade Celsius sub temperatura la care trebuia să se situeze.
Inginerii de la NASA cred că sistemul de scurgere a funcționat corect, doar că sistemul de senzori nu reflecta cu exactitate condițiile reale de temperatură.
Prin urmare, în cadrul lansării de sâmbătă, echipa de ingineri intenționează să înceapă procesul de răcire cu aproximativ 45 de minute mai devreme în numărătoarea inversă.
Cu toate acestea, și în cadrul celei de-a doua lansării ar putea apărea probleme, dat fiind că prognoza meteo pentru sâmbătă nu arată îmbucurător. În prezent există o șansă mare ca ploile să fie prezente. SLS nu are voie să decoleze în ploaie.
Ofițerul meteo Mark Berger a menționat însă că există totuși o posibilitate ca misiunea să fie îndeplinită sâmbătă.
Scopul misiunii este acela de a trimite Orion în jurul Lunii și de a testa dacă scutul termic de pe capsulă poate rezista căldurii de reintrare în atmosfera Pământului. Viitoarele misiuni Artemis vor viza Polul Sud lunar, unde cratere în umbră permanent dețin rezerve de gheață., potrivit BBC.