NASA. Sonda Osiris-Rex a atins asteroidul Bennu, la 330 milioane km de Pământ

Agenția spațială americană a anunțat cu mândrie că sonda a atins asteroidul de pe suprafața căruia trebuie să preia mostre de la sol pentru a afla mai multe despre „ingredientele” originale ale sistemului solar.

La patru ani de la lansare, sonda americană Osiris-Rex a reușit să atingă asteroidul Bennu, marți,  în încercarea de a preleva câteva zeci de grame de praf și rocă, o operațiune de înaltă precizie la 330 de milioane de kilometri distanță de Pământ.

„Multe ar putea merge prost, deoarece nava spațială are aproximativ dimensiunea unei camionete, iar asteroidul conține o mulțime de roci”, a spus Lucy Lim, specialist  NASA,  într-un interviu anterior. „Așadar, trebuie să mergem printre pietre pentru a obține eșantionul și a fost necesară multă planificare pentru acest slalom”.

Succesul deplin al operațiunii va fi cunoscut însă peste  câteva zile. „Totul a decurs perfect”, a anunțat la câteva minute după contact, Dante Lauretta, șeful misiunii, care, emoționat,  a ajuns să declare că echipa „a scris o pagină de istorie astă seară”.

În noaptea de marți spre miercuri, Osiris-Rex a început să trimită imaginile operațiunii precum și numeroase date, care vor oferi primele indicii dacă a reușit sau nu să colecteze complet o probă de pe asteriodul Bennu.

Anul trecut, Japonia reușise cu sonda Hayabusa 2 să colecteze  praf de pe un alt asteroid, Ryugu, și se află pe drumul către Terra , cu o revenire așteptată în luna decembrie.

Cu Osiris-Rex, NASA își propune să colecteze mai multe fragmente, cel puțin 60 de grame, despre care speră să dezvăluie ingredientele originale ale sistemului solar.

Întoarcerea, programată în 2023

Dispozitivul, lung de șase metri, îl înconjura pe Bennu încă de la sfârșitul anului 2018 pentru a se pregăti pentru această operațiune foarte complexă, efectuată autonom, robotizat, plecând de la instrucțiunile trimise de inginerii de la NASA și Lockheed Martin.

Primul mesaj de confirmare a operațiunii a sosit pe Pământ așa cum era programat marți la 22:12 GMT, apoi dispozitivul a confirmat că a efectuat eșantionarea și că a plecat la o distanță sigură de Bennu.

Primele imagini au fost promise de NASA miercuri dimineață și va fi necesar ca oamenii de știință să aștepte până sâmbătă pentru a cunoaște masa colectată.

Interesul în analiza compoziției asteroizilor din sistemul solar este că aceștia sunt compuși din aceleași materiale care au format planetele, scrie France 24.

Ca o „piatră Rosetta”, spune omul de știință al NASA, Thomas Zurbuchen, Bennu poate „spune povestea Pământului și a sistemului solar de câteva miliarde de ani”.

Probele se vor întoarce pe Pământ pe 24 septembrie 2023, cu o aterizare planificată în deșertul Utah.

Foto: NASA