Evenimentul Zilei > Social > NASA. Sonda Osiris-Rex a atins asteroidul Bennu, la 330 milioane km de Pământ
NASA. Sonda Osiris-Rex a atins asteroidul Bennu, la 330 milioane km de Pământ

NASA. Sonda Osiris-Rex a atins asteroidul Bennu, la 330 milioane km de Pământ

Agenția spațială americană a anunțat cu mândrie că sonda a atins asteroidul de pe suprafața căruia trebuie să preia mostre de la sol pentru a afla mai multe despre „ingredientele” originale ale sistemului solar.

La patru ani de la lansare, sonda americană Osiris-Rex a reușit să atingă asteroidul Bennu, marți,  în încercarea de a preleva câteva zeci de grame de praf și rocă, o operațiune de înaltă precizie la 330 de milioane de kilometri distanță de Pământ.

„Multe ar putea merge prost, deoarece nava spațială are aproximativ dimensiunea unei camionete, iar asteroidul conține o mulțime de roci”, a spus Lucy Lim, specialist  NASA,  într-un interviu anterior. „Așadar, trebuie să mergem printre pietre pentru a obține eșantionul și a fost necesară multă planificare pentru acest slalom”.

Succesul deplin al operațiunii va fi cunoscut însă peste  câteva zile. „Totul a decurs perfect”, a anunțat la câteva minute după contact, Dante Lauretta, șeful misiunii, care, emoționat,  a ajuns să declare că echipa „a scris o pagină de istorie astă seară”.

În noaptea de marți spre miercuri, Osiris-Rex a început să trimită imaginile operațiunii precum și numeroase date, care vor oferi primele indicii dacă a reușit sau nu să colecteze complet o probă de pe asteriodul Bennu.

Anul trecut, Japonia reușise cu sonda Hayabusa 2 să colecteze  praf de pe un alt asteroid, Ryugu, și se află pe drumul către Terra , cu o revenire așteptată în luna decembrie.

Cu Osiris-Rex, NASA își propune să colecteze mai multe fragmente, cel puțin 60 de grame, despre care speră să dezvăluie ingredientele originale ale sistemului solar.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.