Asteroidul 101955 Bennu, aflat în vizorul NASA, ar putea crea un tsunami cu valuri de 56 de metri înălţime

Asteroidul 101955 Bennu, aflat în vizorul NASA, ar putea crea un tsunami cu valuri de 56 de metri înălţime

Asteroidul 101955 Bennu, cunoscut oficial sub numele de 1999 RQ36, este un obiect considerat Potentially Hazardous Asteroid (PHO - asteroid potențial periculos), înscris în tabelul SENTRY ca cel de-al doilea pe scara de risc.

Asteroidul 101955 Bennu are un diametru mediu de aproximativ 493 de metri și a fost examinat cu atenție de către radarul planetar de la Observatorul Arecibo și Deep Space Network de la complexul Goldstone.

Cercetătorii au avertizat deja NASA că ar trebui să acționeaze și, potrivit unui studiu al savantului Maria Eugenia Sansaturio, roca spațială ar putea chiar să lovească Pământul în viitor.

Cercetătorii au spus în 2019: „Efectul unui impact asupra Pământului ar fi nesemnificativ la scară planetară, Pământul nu ar fi deranjat în mare măsură de impact". „Nu s-ar simți o schimbare vizibilă la axa Pământului și n-ar schimba orbita" „Pe de altă parte, efectele ar fi devastatoare, în funcție de locul în care se produce impactul".

Experţii au explicat: „Să presupunem că Benou s-ar prăbuşi în ocean, acesta ar genera un tsunami cu valuri de 30 până la 56 de metri înălțime. Dacă impactul ar fi la 50 de km de ţărm valul ar ajunge în doar opt minute", „Viața ar fi în siguranță la 500 km depărtare țărm".

Dar nu există niciun motiv să vă temeți. NASA are un plan

Agenția spațială este în prezent în misiune cu navaspațială OSIRIS-REx pentru a afla mai multe despre asteroid. Nava a petrecut doi ani urmărind asteroidul Bénou adunând probe. În 2023, se va întoarce pe Pământ pentru a permite oamenilor de știință din întreaga lume să o studieze ajutând, probabil, la preîntâmpinarea unui dezastru, potrivit celor relatate de Express.

În cazul lui Bennu, echipa HAMMER are două soluții

Pe de altă parte, Brent Barbee, inginer în domeniul aerospațial, de la Universitatea din Maryland (Statele Unite ale Americii), a întrunit echipa HAMMER, cu scopul de a studia asteroidul 101955 Bennu.

Planul A - presupune lansarea mai multor dispozitive înalte de 30 de metri, care să se prindă de asteroid și să acționeze ca „impactori cinetici”, capabili să schimbe traiectoria corpului ceresc astfel încât să nu mai lovească planeta. Problema este că, pe măsură ce timpul se scurge, cu atât necesitatea schimbării traiectoriei crește. În acest moment, ar fi nevoie de 11 nave care să-i schimbe traiectoria.

Planul B - se rezumă la distrugerea asteroidului prin lovirea lui cu o bombă nucleară. Ar fi necesare cantități enorme de explozibil pentru a-l reduce la dimensiuni inofensive.

Ne puteți urmări și pe Google News