Locuitorii din Napoli, terorizați de cutremure. Se poate trezi un vulcan

Locuitorii din Napoli, terorizați de cutremure. Se poate trezi un vulcan Maree-Cutremure. Sursa foto. Pixabay.com

Imagini cu nori de fum care ies din pământ, în apropierea orașului Napoli, au ajuns pe rețelele sociale. Localnicii se tem de ceea ce e mai rău, mai ales că seismele s-au înmulțit și au devenit mai puternice.

Săptămâna trecută, în Napoli, s-a produs cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani. Zona e mai puțin cunoscută ca Vezuviul, dar e cea mai mare caldeiră vulcanică din Europa, cu o suprafață de aproximativ 180 de kilometri pătrați. Experții susțin că nu există pericolul unei erupții în curând în zona Napoli, unde a fost detectată activitatea vulcanică.

Cea mai recentă erupție a vulcanului în Napoli

Erupţia s-a produs în partea sud-estică a craterului acestui vulcan, la altitudinea de circa 2.900 de metri, şi a expulzat în atmosferă o coloană de fum înaltă de opt kilometri, a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie din Italia. Deocamdată nu au fost raportate persoane rănite.

Etna, un vulcan cu altitudinea de 3.330 de metri. Acesta poate să erupă într-o manieră spectaculoasă de mai multe ori pe durata unui an, aruncând jeturi de lavă şi cenuşă vulcanică peste insula mediteraneeană Sicilia. Cea mai recentă erupţie majoră a vulcanului Etna a avut loc în 1992.

Ne puteți urmări și pe Google News

Etna,  erupe din nou

Vulcanul Etna, din Napoli,  cel mai activ din Europa, a erupt și în primăvara anului 2023. Atunci a aruncat cenușa peste Catania, cel mai mare oraș din estul Siciliei. Drept consecință, a  fost închis forțat aeroportul.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) monitorizează îndeaproape Etna care erupe fără oprite. Institutul a anunţat că cenușa căzut pe Catania şi pe cel puţin un oraș de pe versanţii locuiţi ai Muntelui Etna.

Nu au fost raportați răniți. De asemenea, televiziunea locală a anunțat că aeroportul orașului va fi închis cel puțin până duminică seara. Mai exact, din cauza activității vulcanice și a căderii de cenuşă și pe pista aeroportului Catania, compania de administrare a aeroportului, SAC, a suspendat operațiunile până la restabilirea condițiilor de siguranță.

INGV a spus că aparatele de monitorizare au înregistrat activități puternice în ultimele zile. Oamenii din orașele Adrano și Biancavilla au raportat că au auzit duminică zgomote puternice emanate de vulcan, a declarat agenția italiană de presă ANSA.