Nagorno-Krabah. Președintele azer cere răzbunare

Președintele Azerbaidjanului i-a calificat pe inamicii săi separatişti şi pe Armenia, susţinătoarea acestora, drept „câini”, „fascişti” şi „animale sălbatice”.

Azerbaidjanul a jurat, sâmbătă, „să răzbune” moartea a 13 civili în bombardamentul din timpul nopţii la Ganja, al doilea oraş ca mărime al ţării. În cadrul unei noi escaladări a violentului conflict între azeri și armenii separatiști din Nagorno-Karabah.

Cu câteva ore înainte de bombadramentul din Gandja, lovituri vizau capitala separatiștilor, Stepanakert, și orașul Șușa din Nagorno-Karabak, de unde majoritatea locuitorilor fugiseră de la începutul ostilităților din 27 septembrie.

Aceste bombardamente, precum și luptele de linia frontului arată neputința comunității internaționale de a el opri de trei săptămâni. Timp de o săptămână, un acord de armistițiu umanitar negociat sub egida Moscovei nu a fost niciodată aplicat.

Șeful Pentagonului, Mark Esper, și ministrul forțelor armate franceze, Florence Parly, au insistat asupra necesității de a pune capăt ostilităților.

Nagorno-Karabah, populată în cea mai mare parte de armeni creștini, s-a desprins de Azerbaidjanul șiit și turcofon cu puțin timp înainte de destrămarea URSS în 1991, ducând la un război care a provocat 30.000 de morți în anii '90. Un armistițiu, punctat de ciocniri, este în vigoare din 1994.

În Gandja, numeroase case au fost distruse de bombardamentul de artilerie în orei locale 03:00 (23:00 GMT vineri), care a ucis, conform procurorului general, 13 civili, inclusiv copii, și a rănit 45 de persoane.

„Ne vom răzbuna pe câmpul de luptă”, a proclamat președintele azer Ilham Aliyev într-un discurs în care i-a numit pe dușmanii săi separatiști și pe Armenia care-i susține „câini”, „fasciști” și „ animale sălbatice”, scrie Le Point.

Azerbaidjanul a obținut câștiguri teritoriale în ultimele trei săptămâni, fără a câștiga o bătălie decisivă. Baku nu a dezvăluit până acum costul conflictului (bilanț uman și material).

Separatiştii armeni au subliniat sâmbătă că oraşul Gandja (300.000 de locuitori) adăposteşte „ţinte legitime”: o bază aeriană, un stat major al unei brigăzi motorizate, forţe speciale, un centru de operaţiuni al apărării azere, depozite de carburanţi ale armatei şi uzine de muniţie, scrie și Agerpres.

Armenii au acuzat de asemenea Azerbaidjanul că a atacat în timpul nopţii infrastructurile civile din Karabah, ceea ce a impusă o ripostă.

Preşedintele Aliev a anunţat sâmbătă dimineaţa preluarea sub control a noi teritorii, în special Fizuli, „oraş ocupat de 30 de ani de animale sălbatice”, după cum a declarat.

Dincolo de o criză umanitară, comunitatea internaţională se teme de internaţionalizarea conflictului, Turcia sprijinind Azerbaidjanul. Armenia, care îi susţine financiar şi militar pe separatişti, se află într-o alianţă militară cu Rusia.