UE, incapabilă să oprească războiul din Nagorno-Karabah
- Tudor Borcea
- 9 octombrie 2020, 00:18
Conflictul din Nagorno-Karabah se agravează, iar UE poate face puține lucruri în această privință, după cum afirmă importanți diplomați ai organizației, arată Euobserver.
Luptele dintre Armenia și Azerbaidjan pentru cucerirea acestei regiuni „se agravează într-adevăr tot mai mult”, a declarat, miercuri, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, în fața europarlamentarilor din Bruxelles, după care a adăugat: „Din nefericire, în acest moment, o escaladare în creștere și o mai mare implicare a actorilor din regiune nu pot fi excluse”, a mai adăugat el.
El a subliniat că UE nici măcar nu știa ce se întâmplă acolo din cauza „ceții” datorate dezinformării și din cauza absenței unor observatori internaționali.
După care el le-a cerut europarlamentarilor ca UE „să intre în acțiune”, afirmând că, personal, nu prea mai are altceva de făcut decât să facă declarații și să dea telefoane prin care să pledeze pentru un armistițiu și pentru evitarea victimelor din rândul populației civile.
„Ce înseamnă să spui că trebuie să acționezi? Facem ce putem... Dacă unii dintre dvs. înțeleg prin asta o intervenție militară, atunci, ideea e cu totul exclusă din discuție”, a subliniat el.
Împreună cu Rusia și cu Statele Unite, Franța co-prezidează un forum de pace pe tema conflictului, cerut de Grupul de la Minsk, iar tratativele dintre Borrell și Grupul de la Minsk ar fi singura cale prin care s-ar opri violențele, din cauză că acest grup este și singura structură în care sunt recunoscute deopotrivă Armenia și Azerbaidjanul.
Dar el a recunoscut că nici acest eveniment nu aduce prea mari speranțe. „Acest format de negocieri a existat de 30 de ani, fără să se înregistreze vreun progres”, a mai spus el.
Mai mulți europarlamentari au cerut ca UE să adopte o poziție mai dură față de Turcia, țară care e acuzată că trimite drone și mercenari sirieni în Azerbaidjan, cu care ea este aliată.