Nadia, omagiată cu fast la Montreal. Nu şi la Bucureşti
- Sorin Ovidiu Bălan
- 21 noiembrie 2020, 17:11
Montrealul nu a uitat momentul de glorie, de clipa de istorie pe care a trăit-o în urmă cu 40 de ani, atunci când a organizat Olimpiata din 1976. De acest moment excepţional, care consemna perfecţiunea în gimnastica feminină, primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice, canadienii sunt foarte mândri, că s-a petrecut la olimpiada găzduită de ei.
Românca Nadia Comăneci, autoarea acestui moment, nu numai că a fost denumită „Zeiţa de la Montreal”, dar în semn de recunoştinţă, în 2017, Place des Vainqueurs din Parcul Olimpic, Montreal, a fost redenumită Place Nadia Comaneci.
Zilele trecute, canadienii au mai adus un omagiu celei care i-a băgat în istoria jocurilor olimpice. Pe una dintre cele mai mari clădiri din Montreal, a fost proiectată o fotografie uriaşă cu Nadia la Olimpiadă.
Noi, parcă am uitat că este româncă. În urmă cu câteva zile, şi-a sărbătorit ziua de naştere. Nu a băgat aproape nimeni de seamă.
La noi, sunt afişe cu tot felul de semianalfabeţi, cu două doctorate, diplome false şi bacalaureat luat la 40 de ani, care au ieşit de prin găurile lor, pentru că vin alegerile şi adulmecă din nou miros de ciolan.
A împlinit 59 de ani pe 12 noiembrie
Nadia Comăneci (59 de ani) s-a născut la 12 noiembrie 1961, la Onești, în județul Bacău, fiind fiica lui Gheorghe și a Ştefaniei-Alexandrina Comăneci.
- În anul 1967, la 6 ani, începe să practice gimnastica la clubul din oraşul natal, sub îndrumarea antrenorilor Márta şi Béla Károlyi, care aveau să emigreze ulterior în SUA, devenind antrenori ai multor gimnaste americane. La vârsta de 13 ani a izbutit primul său succes major, câștigând trei medalii de aur și una de argint la Campionatele Europene din anul 1975, de la Skien, Norvegia.
- Însă momentul de cotitură al carierei sale a venit în anul 1976, atunci când, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, a devenit prima gimnastă din istorie care a obținut scorul perfect – nota zece (prima pe data de 18 iulie 1976), şi asta de nu mai puţin de șapte ori, deşi tabela electronică a afişat de fiecare dată nota 1,00, nefiind concepută pentru nota maximă.