Mutațiile Omicron au existat la pacienți cu câteva luni înainte de a deveni dominante. STUDIU
- Simona Suciu
- 23 martie 2022, 11:39
Cercetătorii din Spania au elaborat un studiu care a demonstrat că mutațiile Omicron erau deja prezente la pacienții infectați, chiar dacă tulpina dominantă în acel moment era alta. Cercetarea permite o analiză diferită a modului în care trebuie privită evoluția unor virusuri.
Mutațiile Omicron existau deja la pacienții infectați cu câteva luni înainte de a deveni dominante. Cel puțin asta arată un studiu care a folosit o tehnică de secvențiere ultra-profundă care face posibilă detectarea secvențelor virale nedetectabile prin metode standard. Acest lucru a fost confirmat de cercetătorii de la Consiliul Superior pentru Cercetare Științifică (CSIC) de la Fundația Jiménez Díaz. Rezultatele au fost publicate în "Journal of Clinical Investigation", scrie EFE.
Metodă modernă de analiză
Studiul a analizat în detaliu mostre de tampoane nazofaringiene corespunzătoare pacienților vaccinați și infectați ulterior în timpul celui de-al treilea val al pandemiei din Spania.
Acest studiu a fost posibil datorită lucrărilor anterioare privind reglarea fină a unei metodologii puternice de secvențiere ultra-profundă care permite detectarea secvențelor virale mutante care se găsesc în proporții foarte mici, care nu sunt detectabile prin tehnicile obișnuite de secvențiere superficială.
„Din fiecare probă analizată și din fiecare bucată de virus analizată, obținem multe mii de secvențe, ceea ce ne permite să detectăm mutații la diferite niveluri de frecvență care coexistă în cadrul pacientului infectat", explică Celia Perales, cercetător la Centrul Național pentru Biotehnologie (CNB-CSIC) și Institutul de Cercetare în Sănătate al Fundației Jiménez Díaz.
Mutații prezente înainte să fie dominante
Rezultatele au arătat că, în ciuda faptului că pacienții erau infectați cu varianta Alfa, predominantă la acea dată (între ianuarie și martie 2021), modificări corespunzătoare variantelor Delta plus, Iota și Omicron erau deja prezente în acele probe cu luni înainte de a dobândi relevanță epidemiologică.
„Această lucrare evidențiază nevoia de a analiza populațiile de virusuri cu rezoluție înaltă și în profunzime pentru a obține o imagine comună a numeroșilor mutanți care coexistă la fiecare individ infectat", spune Esteban Domingo, cercetător la Centrul de Biologie Moleculară Severo Ochoa (CBMSO-) CSIC-UAM).
Noi metode de analiză a virusurilor
Aceste analize ar putea permite monitorizarea mutațiilor sau a unui set de mutații potențial relevante înainte de a putea face parte din variante periculoase, clarifică o declarație CSIC.
Doi dintre autorii acestei lucrări, Celia Perales și Esteban Domingo, aparțin Centrului de Cercetare Biomedicală Rețea pentru boli hepatice și digestive, al Institutului de Sănătate Carlos III.
Datorită acestui fapt, conceptele privind variabilitatea virusului hepatitei C pe care le-au dezvoltat de ani de zile pot fi acum aplicate virusului care provoacă covid-19, potrivit CSIC.