A murit regizorul filmului „Exorcistul”, William Friedkin

A murit regizorul filmului „Exorcistul”, William Friedkin Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Lumea cinematografiei este în doliu, după ce unul dintre cei mai cunoscuți regizori a murit la vârsta de 87 de ani. Cineastul a devenit cunoscut în întreaga lume datorită unui film horror legendar.

Regizorul William Friedkin a murit la vârstă de 87 de ani, la locuința sa din Los Angeles. Cineastul este cunoscut în întreaga lume pentru filmele „Exorcistul”, „Filiera”, „Încrucișarea” și „Jocuri periculoase”. Anunțul privind decesul regizorului a fost făcut de soția sa, Sherry Lansing. Friedkin s-a născut pe data de 29 august 1935 și a devenit treptat unul dintre cei mai cunoscuți regizori din întreag alume.

Cineastul american este renumit pentru filmele sale captivante care au acoperit o gamă largă de genuri și teme. „Filiera”, apărut în 1971, și „Exorcistul (1993) au avut un mare impact asupra cinematografiei și au consolidat statutul său ca un regizor de talie mondială. Prima producție menționată este un film de acțiune și crimă care a marcat cariera lui Friedkin.

Filmul a fost apreciat pentru realismul său și pentru că secvențele de urmărire captivau publicul. „Filiera” a câștigat cinci premii Oscar, inclusiv trofeul pentru „Cel mau bun regizor”. În ciuda acestor lucruri, cel mai cunoscut film al lui Friedkin este „Exorcistul”, o producție horror care a devenit un adevărat fenomen cultural. Regizorul a reușit să creeze o atmosferă de neliniște și teamă prin elementele de suspans și teroare.

Ne puteți urmări și pe Google News
William Friedkin, regizor, film

A murit regizorul filmului „Exorcistul” / Sursă foto: BBC

Willliam Friedkin a câștigat cinci premii Oscar pentru un singur film

„Exorcistul” a generat o mulțime de discuții și dezbateri. Producția este considerată ca fiind unul dintre cele mai înfricoșătoare și importante filme din toate timpurile. Friedkin nu s-a limitat doar la un gen anume de-a lungul carierei și a explorat diverse subiecte, printre care se numără războiul, crimele, dramele psihologice și mistere.

Friedkin a fost considerat unul dintre cei mai inovatori regizori pentru că a explorat subiecte provocatoare și considerate controversate în urmă cu mai mulți ani. Pe lista filmelor realizate de regizorul american care s-au bucurat de un mare succes se află și „Viață și moarte în L.A.” (1985) și „Omul cu gândacii” (2006). Cineastul rămâne un nume important în lumea filmului, iar producțiile sale continuă  să fie studiate și apreciate pentru impactul lor cultural și artistic, potrivit BBC.