A murit baronul Jacob Rothschild, finanțist și om politic britanic

A murit baronul Jacob Rothschild, finanțist și om politic britanicSursă foto: Dreamstime

Jacob Rothschild, finanțist, politician și filantrop britanic, a decedat la vârsta de 87 de ani.

A murit baronul Jacob Rothschild, reprezentant al celei mai bogate familii din lume. Se estimează că dinastia Rothschild controlează o avere incredibilă de 500 de trilioane de dolari, reprezentând mai mult de jumătate din totalul averii mondiale.

Jacob Rothschild avea 87 de ani și îndeplinea rolul de finanțator, fiind totodată membru independent al Camerei Lorzilor britanici, cu titlul de al patrulea baron Rothschild, între anii 1991 și 1998.

Anunțul făcut de familie

Într-o declarație dată luni, familia sa l-a descris pe Lordul Rothschild ca fiind „o prezență impunătoare în viața multor oameni”, conform relatărilor BBC.

„Tatăl nostru Jacob a fost o prezență impunătoare în viețile multor oameni, un finanțist excelent realizat, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile din Israel și al culturii evreiești, un ecologist pasionat și un prieten, tată și bunic foarte iubit. Va fi înmormântat în conformitate cu obiceiurile evreiești, în cadrul unei mici ceremonii de familie, iar la o dată ulterioară va avea loc o comemorare pentru a-i celebra viața”, a spus familia sa, citată de cotidianul The Times.

Cum și-a început cariera Jacob Rothschild

El și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, înainte de a înființa propriul său fond de gestionare a averii în 1989. Conform Sunday Times Rich List de anul trecut, familia Rothschild deține o avere estimată la aproximativ 825 de milioane de lire sterline. În 1990, el a moștenit titlul ereditar de Lord, devenind astfel al patrulea Baron Rothschild.

Familia sa l-a caracterizat pe Lordul Rothschild drept „un finanțist excelent realizat, un campion al artelor și al culturii, un slujitor public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile din Israel și al culturii evreiești, un ecologist pasionat și un prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild

Sursă foto: Facebook

Jacob Rothschild, finanțist și personalitate publică

Născut în comitatul Berkshire în 1936, Jacob Rothschild a fost educat la Eton College (școală privată) și și-a continuat studiile în domeniul istoriei la Christ Church, Universitatea Oxford.

El a renunțat la banca familiei pentru a-și construi propriul său imperiu financiar în City of London, înființând trustul de investiții RIT Capital, pe care l-a condus până în 2019. Lordul Rothschild a deținut, de asemenea, poziții precum vicepreședinte la BSkyB Television, director la RHJ International, acum cunoscut sub numele de BHF Kleinwort Benson Group, și a fost membru al consiliului pentru Ducatul de Cornwall pentru prințul de Wales de atunci, actualul rege Charles al III-lea.

De asemenea, Jacob Rothschild a fost recunoscut pentru a fi un susținător de lungă durată al artelor și a îndeplinit funcția de administrator al National Gallery între 1985 și 1991. De asemenea, a fost președinte al National Lottery Heritage Fund, un fond dedicat patrimoniului finanțat din Loteria Națională.

O familie nobilă

Familia de bancheri Rothschild își are originile în Frankfurt, în secolul al XVIII-lea, de unde membrii familiei s-au dispersat în alte orașe din Europa pentru a-și extinde afacerile bancare. În anul 1815, banca a realizat o avere semnificativă când Nathan Mayer Rothschild a investit în obligațiuni guvernamentale britanice în anticiparea înfrângerii lui Napoleon la Waterloo.

În 1885, Nathaniel de Rothschild a devenit primul membru al familiei care a primit titlul nobiliar, fiind înălțat la rangul de lord ereditar și obținând un loc în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic.

Pe 2 noiembrie 1917, Lordul Lionel Walter Rothschild, liderul neoficial al comunității evreiești din Marea Britanie, a primit o scrisoare din partea ministrului de externe de atunci, Arthur Balfour, prin care se promitea sprijinul britanic pentru înființarea unui "cămin național evreiesc în Palestina", cunoscută sub numele de "Declarația Balfour". Această declarație a avut o influență semnificativă în dezvoltarea mișcării sioniste și, ulterior, a condus la înființarea statului Israel în 1948.

Sir Evelyn de Rothschild, vărul Lordului Jacob Rothschild, a ocupat funcția de președinte al NM Rothschild între anii 1976 și 2003 și se spune că a oferit consultanță financiară Reginei Elisabeta a II-a.