Ajutorul de înmormântare în 2024. Cum se va face plata după noile reguli

Ajutorul de înmormântare în 2024. Cum se va face plata după noile reguli Ajutor de înmormântare. Sursa foto. Pixabay

Ajutorul de înmormântare în 2024. În 2024, odată cu intrarea în vigoare a noului buget al asigurărilor sociale, va crește și suma plătită de stat celor care suportă cheltuielile de înmormântare în cazul asiguraților. 

Ajutorul de înmormântare a fost majorat începând cu data de 1 ianuarie 2024. Cuantumul ajutorului de deces a fost mărit. Pentru a beneficia de ajutorul de înmormântare, este necesar să depui o cerere împreună cu certificatul de deces. Pentru decesul asiguratului sau pensionarului, suma a crescut de la 6.789 lei la 7.567 lei.

Cui se acordă ajutorul de înmormântare

Ajutorul pentru înmormântare  se acordă unei singure persoane, care poate fi:

  • soțul;
  • copiii proprii,
  • copiii adoptați,
  • copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți
  • Tutorele
  • Curatorul.

Orice persoană care poate demonstra cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, în lipsa altor solicitări din partea persoanelor menționate mai sus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moarte, Înmormântare, Sicriu, DoliuAjutorul de înmormântare în 2024. Sursa foto: Pixabay

Ajutorul de înmormântare pentru persoanele care nu sunt asigurate sau pensionare este de 3.784 lei. În cazul în care persoana decedată nu avea calitatea de asigurat sau pensionar, ajutorul de deces se acordă unui membru de familie (al persoanei decedate) care are calitatea de asigurat sau pensionar.

Documentele necesare pentru acest demers

Documentele necesare pentru a obținere ajutorul pentru înmormântare sunt:

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces,
  • Certificat de deces (original și copie),
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie),
  • Acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie),
  • Dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)-

Alte documente specifice, în funcție de situație

Pe lângă aceste modificări, din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care au cotizat cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

De la 1 septembrie 2024, plata ajutorului de deces se va putea face și prin virament bancar, iar aceasta se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, cu condiția să dovedească că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Moarte, Înmormântare, Sicriu, DoliuAjutorul de înmormântare în 2024. Sursa foto: Pixabay

Ajutorul de înmormântare după noi reguli

Începând cu luna septembrie a anului 2024, vor intra în vigoare noi reguli cu privire la ajutorul de înmormântare. Acestea sunt prevăzute de legea pensiilor.

Banii vor fi plătiți și în cazul unei persoane asigurate cu cel puțin șase luni înainte de data decesului. Aceasta indiferent de stagiul de cotizare realizat. De asemenea, ajutorul de deces va fi plătit și în cazul morții unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

O altă noutate prevăzută de legea pensiilor este că plata se va putea face și căre persoane juridice, firme, nu doar către persoane fizice. Acestea trebuie să prezinte documente din care să rezulte că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Potrivit Legii 9/2023, instituțiile publice sunt obligate să asigure copierea gratuită a actelor depuse de cetățeni, ceea ce înseamnă că documentele amintite se vor prezenta doar în original, nu și în copie, potrivit avocatnet.ro.