Statul a majorat ajutorul de înmormântare. Cine are dreptul să primească acești bani
- Ionel Sclavone
- 8 mai 2023, 20:28
Statul îi sprijină pe românii care au suferit un deces în familie, acordând un ajutor financiar menit să acopere, cel puțin în parte, cheltuielile cu înmormântare. Banii sunt plătiți unei singure persoane, din familie, iar cuantumul este stabilit în funcție de anumite criterii. Persoana care solicită ajutorul de deces trebuie să depună o cerere, însoțită de o serie de documente, iar suma se eliberează în termen de 72 de ore.
Începând cu anul 2023, valoarea ajutorului de înmormântare, acordat familiei unei persoane decedate, a fost majorat semnificativ. Anual, valoarea acestui beneficiu în bani se stabilește în raport cu salariul mediu brut, în baza Legii nr. 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023. Conform legii, ajutorul de deces a fost majorat la 6.789 de lei, de la 6.095 de lei. În cazul în care decedatul un membru al familiei unui asigurat, ajutorul a fost stabilit la 3.395 de lei.
Ajutorul de deces se acordă unui singur beneficiar, din familia persoanei decedate, fie că este vorba despre soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care dovedește cu documente că a plătit cheltuielile de înmormântare.
Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces formulate către casa teritorială de pensii. Cu alte cuvinte, banii sunt acordați doar la cerere, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.
În perioada care trece de la depunerea cererii și plată efectivă a ajutorului de înmormântare, inspectorii de la Casele Teritoriale de Pensii, de pe raza județului unde a domiciliat persoana decedată, fac verificări.
Cine este considerat membru al familiei
Legea prevede că ajutorul pentru înmormântare poate fi acordat și în cazul decesului unui membru al familiei unui asigurat sau pensionar, care nu figurează în evidența autorităților ca asigurat sau pensionar. În astfel de situații, membrii familiei sunt considerați:
Soțul supraviețuitor;
Copiii proprii, cei adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
Părinții și bunicii oricăruia dintre soți.
Actele necesare pentru obținerea ajutorului de deces
Conform reglementărilor în vigoare, pentru acordarea banilor aferenți ajutorului de înmormântare sunt necesare mai multe documente, după cum urmează:
Cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
Certificat de deces (original şi copie);
Act de identitate al solicitantului (original şi copie);
Acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
Adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz;
Dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.