O mie de muncitori chinezi au intrat în grevă după ce directorul japonez al fabricii a negat că armata niponă a invadat China în anii '30
- Paul Ciocoiu
- 2 iulie 2014, 16:07
O mie de muncitori chinezi au intrat în grevă după ce şeful lor japonez a negat orice “invazie” a Chinei de către Japonia în anii 1930, a scris miercuri presa oficială.
Remarcile care au pus gaz pe foc în această fabrică din sudul Chinei au fost făcute, în timpul unei banale şedinţe de lucru, de către directorul filialei Alps Electric, un investitor japonez, a relatat ziarul Global Times, preluat de AFP.
Masataka Kataoka a declarat că Japonia nu a “invadat” China în anii 1930, dimpotrivă, japonezii i-au “ajutat pe chinezi să scape de dominaţia colonială a unor ţări precum Statele Unite”, potrivit ziarului, cunoscut pentru tonul său naţionalist.
Aceste comentarii au provocat agitaţie în rândul personalului chinez al societăţii mixte chino-japoneze, Chang”an Rihua, care produce componente electronice pentru mari grupuri nipone, de la Sony la Hitachi.
Aproximativ 1.000 de muncitori au încetat lucrul marţi şi s-au adunat în curtea fabricii, în Dongguan, exprimându-şi furia timp de peste trei ore, până ce Kataoka a acceptat să prezinte scuze, folosind un megafon, au scris mai multe publicaţii din China.
Potrivit Nanfang Dushibao, un ziar de provincie, preluat de Agepres, patronul japonez şi-a cerut scuze timp de şase minute şi apoi s-a înclinat uşor în faţa angajaţilor săi.
Forţele japoneze au invadat o parte a Chinei în anii 1930, iar în 1937 între cele două ţări a izbucnit un război, soldat cu douăzeci de milioane de morţi, care nu s-a terminat decât după înfrângerea Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945. Atrocităţile comise de forţele japoneze în timpul războiului rămân o problemă extrem de sensibilă în China, comentează France Presse.