

Mulți români pleacă din țară și speră să își facă o viață mai bună în străinătate. Aceștia muncesc ore întregi pentru a culege căpşuni şi sparanghel, dar sunt nevoiți să îndure iadul pentru câțiva bănuți.
Situația a ajuns și în atenția autorităților. O localnică a rămas șocată de felul în care sunt tratați est-europenii și le-a povestit celor de la publicația Baden – „Badische Neueste Nachrichten” (BNN) ce sacrificii fac muncitorii pentru a avea bani să își pună o pâine pe masă. Potrivit presei germane, „căpşunarii” dorm în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate. Tavanul stă să cadă pe ei și se adăpostesc cu greu de ploaie.
Fermierul Markus Leicht nu a recunoscut nimic, dar a mărturisit că muncitorii au condiţii de cazare „simple”. Acesta a reamintit că în urmă cu 20 de ani, angajații dormeau în corturi și veneau din familii fără școală. Nu a putut să nu amintească și de străzile neasfaltate și casele sărăcăcioase din România. Bărbatul a declarat că traiul din Germania este mai bun ca în alte țări.
Markus Leicht a precizat că face marii sacrifii pentru cazarea muncitorilor. Cu toate astea, acesta a recunoscut că nu poate să ofere mai mult din cauza prețurilor mari și a pandemiei.
„Mă enervează că oamenii se plâng fără să cunoască contextul”, a declarat Markus Leicht, referindu-se la localnica care a observat „satul de cocioabe”. Femeia a declarat că rar a mai văzut muncitori obligați să trăiască în condiții groaznice.
„Oamenii trăiesc în cele mai simple condiţii”, a mai spus fermierul.
Acesta a declarat că în România este mult mai rău și că a observat zone „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”. Bărbatul a mai mărturisit că muncitorii nu vor să plătească pe cazare mai mult de 2,50 de euro/noapte: „Pentru culegători este vorba despre a duce acasă cât mai mulţi bani posibil”.
„Aceiaşi oameni care critică cazarea noastră vor să cumpere fructe şi legume ieftine de la supermarket”, a declarat fermierul. Oamenii se plâng de noi, fermierii, dar trebuie să ne luptăm… Nu poate continua aşa”, a încheiat responsabilul.