Evenimentul Zilei > Social > Muncitorii români, umiliți crunt de germani: „Condiţii simple, pentru oameni şi mai simpli. În România este mult mai rău“
Muncitorii români, umiliți crunt de germani: „Condiţii simple, pentru oameni şi mai simpli. În România este mult mai rău“

Muncitorii români, umiliți crunt de germani: „Condiţii simple, pentru oameni şi mai simpli. În România este mult mai rău“

Zeci de români au ales să plece la muncă în Germania pentru a trimite bani familiilor și pentru un viitor mai bun, dar au ajuns să trăiască un coșmar. Aceștia sunt umiliți crunt de angajatori, fiind nevoiți să doarmă în condiții greu de imaginat .

Mulți români pleacă din țară și speră să își facă o viață mai bună în străinătate. Aceștia muncesc ore întregi pentru a culege căpşuni şi sparanghel, dar sunt nevoiți să îndure iadul pentru câțiva bănuți.

Situația a ajuns și în atenția autorităților. O localnică a rămas șocată de felul în care sunt tratați est-europenii și le-a povestit celor de la publicația Baden – „Badische Neueste Nachrichten” (BNN) ce sacrificii fac muncitorii pentru a avea bani să își pună o pâine pe masă. Potrivit presei germane, „căpşunarii” dorm în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate. Tavanul stă să cadă pe ei și se adăpostesc cu greu de ploaie.

Fermierul Markus Leicht nu a recunoscut nimic, dar a mărturisit că muncitorii au condiţii de cazare „simple”. Acesta a reamintit că în urmă cu 20 de ani, angajații dormeau în corturi și veneau din familii fără școală. Nu a putut să nu amintească și de străzile neasfaltate și casele sărăcăcioase din România. Bărbatul a declarat că traiul din Germania este mai bun ca în alte țări.

De ce trăiesc muncitorii în cele mai proaste condiții?

Markus Leicht a precizat că face marii sacrifii pentru cazarea muncitorilor. Cu toate astea, acesta a recunoscut că nu poate să ofere mai mult din cauza prețurilor mari și a pandemiei.

Un miliard de lei pentru fermieri.
Un miliard de lei pentru fermieri.

„Mă enervează că oamenii se plâng fără să cunoască contextul”, a declarat Markus Leicht, referindu-se la localnica care a observat „satul de cocioabe”. Femeia a declarat că rar a mai văzut muncitori obligați să trăiască în condiții groaznice.

„Oamenii trăiesc în cele mai simple condiţii”, a mai spus fermierul.

Acesta a declarat că în România este mult mai rău și că a observat zone „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”. Bărbatul a mai mărturisit că muncitorii nu vor să plătească pe cazare mai mult de 2,50 de euro/noapte: „Pentru culegători este vorba despre a duce acasă cât mai mulţi bani posibil”.

„Aceiaşi oameni care critică cazarea noastră vor să cumpere fructe şi legume ieftine de la supermarket”, a declarat fermierul. Oamenii se plâng de noi, fermierii, dar trebuie să ne luptăm… Nu poate continua aşa”, a încheiat responsabilul.