Evenimentul Zilei > Social > Muncitori din Paraguay, prinși muncind la negru
Muncitori din Paraguay, prinși muncind la negru

Muncitori din Paraguay, prinși muncind la negru

În lipsă acută de angajați, o fabrică din județul Cluj a adus muncitori din Paraguay, Mexic sau Maroc, pe care i-a angajat la negru.

Inspectorii de la ITM Cluj au descins la fabrica Fujikura Automotive România SRL, unul dintre cei mai mari angajatori din județul Cluj, unde au găsit 259 de muncitori străini, 162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni, care nu aveau premise de lucru pe teritoriul României.

Cei de la ITM Cluj susțin că aceste persoane erau angajate la fabricile Fujikura din țările de origine, dar nu aveau avizele de detașare, așa cum prevede legea.

Fabrica Fujikura de la Dej are peste 3.000 de angajați și aduce muncitori din toată zona Transilvaniei. Cum salariul este apropiat de cel minim pe economie, fluctuația forței de muncă este foarte mare, iar din această cauză o menținere a ritmului de producție este problematică. Nu de puține ori, angajații s-au plans de faptul că sunt ținuți la muncă și câte 12 ore pe zi.

Așa se face că, inspectorii de la ITM Cluj au găsit la muncă, la negru, aproape zece la sută din muncitorii aduși chiar și din Paraguay. În acte, acești muncitori erau trecuți ca și instructor ai muncitorilor români, dar cu toate acestea, ei lucrau la banda de producție. ”Cu toate acestea, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto”, susține ITM Cluj.

Fabrica Fujikura de la Dej a fost amendată cu suma de 100.000 de lei pentru nerespectarea legislației muncii.