Mulți programatori IT au rămas fără loc de muncă. Proiectele freelancerilor s-au înjumătățit din cauza crizelor globale

Mulți programatori IT au rămas fără loc de muncă. Proiectele freelancerilor s-au înjumătățit din cauza crizelor globaleJob remote. Sursa foto: Dreamstime.com

Numărul liberilor profesioniști din domeniul IT este în creștere în România. Criza energetică, instabilitatea economică, dar și efectele războiului din Ucraina și-au spus cuvântul în cazul acestor angajați.

Multe companii din domeniul IT au făcut concedieri în masă fiind presate de criza energetică, efectele războiului din Ucraina, dar și de instabilitatea economică. Mii de abagajați din SUA au rămas fără un loc de muncă din cauza situației incert de pe piață. În acest context, numărul liberilor profesioniști a crescut de la lună la lună. Andrei Papară are 29 de ani și lucrează deja de șapte ani ca programator freelancer pentru companii din țară și din străinătate.

Ofertele pe care le primește acum  s-au înjumătățit față de cele de anul trecut. Andrei a mărturisit că în urmă cu un an primea în jur de cinci mesaje pe zi de la recrutori, iar în ultima perioadă abia dacă mai primește unul. „Concurența pe un proiect e mult mai mare față de anul trecut, fiind mai puține proiecte. Se simte axietatea în rândul programatorilor și freelancerilor”, a mai spus Andrei.

Mihai Mocanu este un programator freelancer care are o experiență de 20 de ani. El a dezvăluit că și numărul său de proiecte a scăzut cu aproximativ 70% și este nevoit să caute noi oportunități de muncă. „Acum un an eram inundat de proiecte și pur și simplu trebuia doar să-mi aleg. Acum trebuie să alerg eu după proiecte și să îmi mențin prețul și standardul de lucru”, a mai spus acesta.

Tot mai multe companii IT renunță la angajați

Marile companii au fost nevoite să refuze sute de candidați. Reprezentanții unei platforme de recrutare au spus că cererile freelancerilor din zona IT au crescut în ianuarie cu 25% față de cele din aceeași perioadă a anului trecut. Mihai Filip, directorul executiv al unei companii de IT, a spus că înainte era foarte greu să găsească angajați în domeniu, dar situația s-a schimbat în prezent. Filip a mai adăugat că primește zilnic foarte multe ceereri de la programatori care au rămas fără proiecte sau locuri de muncă.

Doru Șupeală, consultant de business, a explicat că „în momentul în care companiile încearcă să taie din cheltuieli, din bugete, se uită la ce au pe masă. Ei sunt primii la care companiile pot să renunțe foarte ușor de azi pe mâine și fără să existe zgomot în public. Se observă în piața IT un fel de îngheț, un fel de expectativă din partea tuturor jucătorilor. Așteaptă o resetare a pieței.”.

În acest context, destul de mulți freelanceri au încercat să se adapteze situației noi și să își găsească un loc de muncă cu normă întreagă. Este important de precizat că numărul de freelanceri din domeniul IT, din România, a ajuns la 350.000. Numărul a tot crescut, mai ales, pentru că în ultimii trei ani au intrat pe piață peste 40.000 de noi profesioniști, potrivit StirileProTV.