Război în Ucraina, ziua 369. Planul Chinei pentru a pune capăt invaziei rusești

Război în Ucraina, ziua 369. Planul Chinei pentru a pune capăt invaziei ruseștiRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Facebook - Volodimir Zelenski

China încearcă de câteva săptămâni să aibă rol de mediator în conflictul din Ucraina şi promite de mai multe zile să-şi facă publică poziţia în vederea găsirii unei soluţii politice.

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi să respingă orice recurgere la arma nucleară, într-un document cu 12 puncte publicat vineri, la un an după începerea conflictului. "Toate părţile trebuie să susţină Rusia şi Ucraina să acţioneze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai repede posibil" în vederea unei "soluţii paşnice", a estimat ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Intitulat Poziţia Chinei privind rezolvarea politică a crizei ucrainene, documentul a fost publicat vineri dimineaţa pe site-ul ministerului, cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022. China încearcă de câteva săptămâni să joace un rol de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile să-şi publice poziţia în vederea găsirii unei soluţii politice, scrie lesoir.be.

În documentul prezentat vineri, Beijingul ia clar poziţie împotriva oricărei recurgeri la arma nucleară, în vreme ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a agitat această ameninţare. "Arma nucleară nu trebuie să fie utilizată şi nu trebuie dus un război nuclear. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la arma nucleară", se spune în document.

China cere de altfel celor două ţări să evite orice atac împotriva civililor. "Părţile (implicate) în conflict trebuie să se conformeze strict dreptului umanitar interaţional, să evite să atace civili sau clădiri civile" subliniază ministerul.

Acest război constituie un dosar delicat pentru Beijing, din cauza puternicelor legături diplomatice şi economice de ani de zile cu Moscova, consolidate de interesul comun de a fi o contrapondere la Washington.

Presiune occidentală

China s-a declarat marţi "foarte îngrijorată" din cauza conflictului care "se intensifică şi iese chiar de sub control". Oficial neutră, China cere să se respecte suveranitatea statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând comunitatea internaţională să ţină cont de îngrijorările Moscovei în materie de securitate.

Dar presiunea occidentală asupra Beijingului creşte, Beijingul care nu a sprijinit niciodată, nici nu a criticat public ofensiva rusă, exprimându-şi de mai multe ori sprijinul faţă de Moscova confruntată cu sancţiunile occidentale. În ultimele zile, secretarul de stat american, Antony Blinken, a spus că se teme de intenţia Chinei de a furniza arme Rusiei - alegaţii viu negate de Beijing.

Miercuri, şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, s-a dus la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, şi cu preşedintele Putin. La finalul acestei vizite, Moscova a declarat că dl Wang i-a prezentat abordarea Chinei în vederea unei "soluţionări paşnice" a conflictului.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spusese joi că vrea să discute cu Beijingul despre acest document privind poziţia chineză, considerând "pozitivă" implicarea acestui partener al Moscovei. "Ne-ar plăcea să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a declarat Zelenski. "Faptul că China începe să vorbească despre Ucraina şi trimite anumite semnale este un punct foarte bun", a mai estimat el, subliniind în acelaşi timp că el "încă" nu a putut lua cunoştinţă de documentul chinez şi că astfel este "prea devreme să-l evalueze". (Rador)